Basında sansürün kaldırılışının yıl dönümü dolayısıyla basın açıklaması yapan Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Haydar Karaduman, “24 Temmuz, bir bayram olarak kutlanmasa da Gazetecilerin Dayanışma günü olarak kutlanmasını gerekli ve önemli görüyoruz” dedi.
“24 Temmuz Türk basınında sansürün kaldırılışının yıl dönümüdür” diyen Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Haydar Karaduman, “Osmanlı İmparatorluğu zamanında çıkan tüm gazeteler, sansür memurlarının denetim ve kontrolünden geçtikten sonra yayınlanıyordu. 10 Mayıs 1876’da başlatılan bu uygulama 24 Temmuz 1908 tarihinde, ikinci meşrutiyetin yürürlüğe girmesi ile sona ermiştir. Bu tarih günümüzde sansürün kaldırılması olarak nitelendiriliyor ve 24 Temmuz tarihi basın bayramı ve Gazeteciler günü olarak kutlanıyor” diye konuştu.
Ülkelerin gelişmesinde, kalkınmasında, çağdaşlaşmasında basının önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Karaduman, basının halkı bilgilendirdiğini ve bilinçlendirdiğini söyledi. Karaduman, “Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı için üstlendiği görevi yerine getirmeye çabalıyor. Son yıllarda basın ve ifade özgürlüğü alanında getirilen sınırlamalar, yaşanılan ağır sorunlar, basında dolaylı, gizli sansür uygulamasının göstergesi olmuştur. Gazeteciler işsizlik, tutukluluk, sendikasızlık sorunlarından, yayın yasaklarına, akreditasyon uygulamalarına, yasalarda basın ve düşünce özgürlüğünü engelleyen maddelerle karşı, karşıyadır. Bu nedenle ülkemizde gerçek anlamda basın özgürlüğünün varlığından söz edebilmek ne yazık ki mümkün değildir. Malatya Gazeteciler Cemiyeti olarak basının içinde bulunduğu sorunların gündeme getirildiği, gazetecilerin bir araya geldiği 24 Temmuz, bir bayram olarak kutlanmasa da Gazetecilerin Dayanışma günü olarak kutlanmasını gerekli ve önemli görmekteyiz” sözlerini kaydetti.