Ferrero Fındık tarafından Değerli Tarım Uygulamaları kapsamında oluşturulan örnek bahçelerde fındıkların hasadına törenle başlandı.

İtalyan Ferrero firması tarafından hazırlanan ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nde geleneksel fındık yetiştirme yöntemlerinin günümüzün teknolojik şartlarına göre daha teknik ve bilimsel yapılmasını öngören proje kapsamaında yaklaşık 5 yıldan beri uygulanan proje olumlu sonuçlar verdi.

İlk etapta Sakarya, Düzce, Samsun, Ordu, Giresun ve Trabzon illerinde oluşturulan 57 örnek bahçenin gübreleme, budama, damla sulama, hastalık ve zararlılara karşı mücadele, makineli tarım, makineli kurutma sistemi ile tekli ve ikili dikim sistemleri Ferrero firması tarafından gerçekleştirildi. Bu bahçelerde 55’i Ziraat Mühendisi, 20’si sosyal çalışma uzmanı olmak üzere toplam 75 Ferrero personeli üreticilerle birlikte görev yaptı.Gelinen noktada, 5 yıl önce dekara 60-70 kg fındık alınan bahçelerde bugün dekara 250 kg civarında ürün alınır hale gelindi.

Ferrero firmasının fındığın verim ve kalite artışının yaşandığı iki örnek bahçede Fındık Hasat Günü etkinliği düzenlendi. Doğu kesimindeki hasat etkinliği Ordu’nun Ulubey ilçesine bağlı Fındıklı mahallesinde gerçekleştirildi. Batı kesimindeki hasat günü ise 22 Ağustos Salı günü Sakarya’nın Ferizli ilçesine bağlı Bakırlı köyünde yapılacak.

Üreticiler hayran kaldı

Hasat gününe katılan üreticilere örnek bahçede oluşturulan gübreleme, budama, damla sulama, hastalık ve zararlılara karşı mücadele, makineli tarım, makineli kurutma sistemi ile tekli ve ikili dikim sistemleri tek tek uygulamalı olarak gösterildi. Etkinlik alanında oluşturulan stantlarda üreticiler fındıkta makineli tarım ile bilimsel usullerle gerçekleştirilen üretim sonucunu yakından görme fırsatı buldular.

Fındık hasat gününde bir açıklama yapan Ferrero Kurumsal İletişim Direktörü Yasemin Taşkın, Ferrero’nun Doğu Karadeniz’de yaptığı bu uygulama çok önemli olduğuna dikkat çekti. Taşkın, “Bu proje bizim için çok önemli ve Ferrero’nun gözbebeği. Fındık bizim ortak değerimiz, ortak kaderimiz. Bu konuda çok büyük yatırımlar yaptık. Bu sadece maddi bir yatırım değil, bu işe gönlümüzü aklımızı koyduk. Şu anda bile sahada 100 kadar arkadaşımız var. Bunun 55’i ziraat mühendisi” dedi.

“16 bin üretici ile yüz yüze görüşüldü”

Ferrero Tarım Direktörü Ersin Arısoy da son bir yılda gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Arısoy, “Yaklaşık olarak bir senede 40 bin ziyaret gerçekleştirdik. 275 bin dekar araziye ulaştık. Birebir temas kurduğumuz çiftçi sayısı yaklaşık olarak 16 bin. Gittiğimiz her yerde iyi tarım uygulamalarını anlatmaya çalıştık. Bunun sonucunu bundan sonra en iyi şekilde alacağımızı düşünüyorum” diye konuştu.

Fındık bölgelerinde sürdürülen projenin Zirai İşler Müdürü Gökhan Arıkoğlu da fındığın yıllarca boş verilmiş ve ihmal edilmiş bir ürün olduğunu belirterek, ”Fındık çok önemli bir ürün. Bu proje ile biz fındığın tarım ürünü olarak değerini katlamak istiyoruz. Bu konuda zirai uygulamalarımızla üreticilerimize destek olmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“İki kat ürün almaya başladık”

Etkinliğe katılan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Erkut Çelebi de Ferrero’nun bölgede çok önemli bir çalışma gerçekleştirildiğini belirterek şöyle konuştu: “Fındık parasıyla büyümüş ve okumuş bir insan olarak fındığın geldiği noktayı gördükçe hakikaten çok mutlu oluyorum. 60 dönümlük bir arazimiz vardı. Yılda 6-7 ton ürün alıyorduk. Bu yöntemlerle çok rahat 15 tonun üzerinde ürün alacak hale geldik. Bu yöntemleri uygulamaya devam edersek ihracatımız da üç katına çıkacaktır. Dekara 60-70 kg fındık alınan bir yerden 200-250 kg’nin üzerinden ürün alınacağını düşünüyorum”.