Suriye'nin doğu Halep bölgesinde Beşar Esad rejimi yanlısı terörist gruplar, tahliye konvoyunu 5 saat rehin tutup 14 sivili öldürdü. Dün saat 12.00 sıralarında 16 otobüs ve diğer araçlardan oluşan yaklaşık 800 kişilik tahliye konvoyu, rejimin kontrol ettiği Rasmuse semtinden geçtiği sırada zırhlı araçlardan ağır silahlarla ateş açıldı. İlk ateşte, 13 sivil hayatını kaybetti, 10'dan fazlası yaralandı. Rejim yanlısı teröristler konvoydakilerin tamamını araçlardan indirdi. Teröristler, bu sırada hamile eşini korumaya çalışan bir erkeği de vurarak öldürdü. Yaralanan kadın ise teröristlerce bölgeden uzaklaştırıldı. Yaklaşık 800 kişinin üzerindeki telefonlar ve diğer kişisel eşyalar alındı. Teröristler erkeklerin üzerindeki giysileri de alırken, ateşkes ve tahliye mutabakatına aykırı şekilde, muhalif savaşçılara ait hafif silahlara el koydu. Yaşanan bu gelişme üzerine AFP ve Reuters ardından Dünya Sağlık Örgütü, tahliye operasyonunun askıya alındığını açıkladı. Rejim yanlısı teröristler, konvoyu 5 saat kuşatma bölgesine geri dönderdi. Öldürülen sivillerin cesetleri ise verilmedi.

Tahliye edilen Haleplilerden Türkiye'ye teşekkür

TERÖRİSTLERİN PAZARLIĞI
Lübnan ve Irak Hizbullahı, Afganistanlı Fatimiyun Tugayı, Iraklı Nüceba Hareketi Tugayı ile Bakır Tugayı'na mensup yaklaşık 7 bin rejim yanlısı terörist, İranlı General Seyid Cevad tarafından komuta ediliyor. Cevad komutasındaki gruplar, 3 gündür ateşkes ve tahliye sürecini sabote etmek amacıyla çeşitli saldırılar düzenlemişti. Beldeler muhaliflerin kuşatmasında olmasına karşılık, rejim havadan yoğun şekilde yardım ulaştırıyor. İranlı Cevad, bir süredir Rusya üzerinden Fua ve Kefreya'ya ilişkin taleplerini bildiriyordu. Ancak söz konusu beldeleri 1.5 yıldır kuşatmada tutan muhalifler, talepleri kabul etmemişti. Konvoyu rehin alan teröristler dün de Fua ve Kefreya'daki muhalif kuşatmasının kaldırılmasını gündeme getirdi. Öte yandan Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'ya göre Doğu Halep'te yaklaşık 40 bini sivil 50 bin kişi tahliye edilmeyi bekliyor.

 
İRAN'LA TELEFON TRAFİĞİ
Başbakan Binali Yıldırım, İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri ile telefonda görüştü. Yıldırım, tahliye sürecinde sivillere yönelik saldırılara dikkat çekip Cihangiri'den destek istedi. Halep'teki insani durumun endişe verici olduğunu ifade eden Yıldırım, bu konuda İran'la iş birliği yapmaya hazır olduklarını da bildirdi. İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Cihangiri de Beşiktaş'taki terör saldırısı sebebiyle Yıldırım'a taziyelerini iletti. İran'ın, Türkiye'nin terörle mücadelesini güçlü bir şekilde desteklediğini ve Türk-İran makamlarının bu kapsamdaki işbirliğini sürdüreceklerini belirtti. Cihangiri, Halep'teki tahliye sürecinin sorunsuz ilerlemesini kendilerinin de arzu ettiğini, bu konuda Türkiye ile temasları sürdüreceklerini kaydetti.

ÇAVUŞOĞLU: TAHLİYE BEKLEYEN ÇOK SİVİL VAR
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya kaynaklı 'sivillerin tahliyesinin tamamlandığına' ilişkin haberleri yalanladı. Çavuşoğlu, kentten ayrılmak isteyen çok sayıda kişinin bulunduğunu ve bunların sivil olduklarını kaydetti. Mezhep ayrımı yapılmadan Halep'teki tüm kuşatmalara son verilmesi gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Sünni Şii hiç ayrım yapılmaksızın Fua ve Kefreya köyleri bunlar, Şii köyler. Diğer yandan Zebedani ve Madaya, Sünni köyler. Bunlar karşılıklı kuşatılmış. Bu dört köyde yaşayanlar da insan ve hiç ayrım yapılmaksızın bu insanların da bu kuşatmadan kurtulması gerekiyor. Bizim bu konularda tutumumuz bellidir" ifadelerini kullandı.

YARALILAR TÜRKİYE'DE
Halep'ten önceki gün yola çıkan 3 konvoy, Türkiye sınırındaki İdlib'e ulaştı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, dün sabah itibariyle 54 Suriyelinin Türkiye'de tedavi altına alındığını açıkladı. Akdağ, Cilvegözü'ne 3 sahra hastanesi kurulduğunu,13 ambulans ekibi 3 de UMKE ekibinin seferber olduğunu bildirdi. Akdağ, Cilvegözü'nden Türkiye'ye gelenlerin başta Hatay olmak üzere Adana ve Mersin'deki hastanelere sevk edildiğini, Türkiye'nin farklı illerinde de 800'ün üzerinde yatağın da hazır durumda bekletildiğini ifade etti.