İzmir’in Ödemiş ilçesinde salatalıkta ikinci ürünlerin hasadı başlarken, tarlalarda çalışan işçiler 40 derece sıcak altında ekmek parası kazanmaya çalışıyor.
İzmir genelinde salatalık üretiminde ilk sırada yer alan Ödemiş ilçesinde ikinci ürünün hasadına başlandı. Kaymakçı, Çaylı, Emirli, Kurucuova, Ertuğrul gibi mahallelerde yoğun bir şekilde hasat devam ederken, işçiler sabah saat 06.00’da tarlaya girerek ürünleri topluyor. Zaman zaman 40 dereceyi bulan kavurucu sıcağa rağmen çalışmalarına devam eden işçiler, 8 saat boyunca çalışarak ekmek parası kazanmaya çalışıyor. Tarlalarda kadınlar ağırlıklı olarak çalışırken, işçilere 40-50 lira arasında değişen yevmiye ücreti veriliyor.
Emeğinin karşılığını almak istediklerini ifade eden üretici Mülayim Devecioğlu, salatalık üretmenin ham maliyetli hem de zahmetli olduğunu vurguladı. Ertuğrul köyünde 10 dönüm arazide salatalık yetiştirdiklerini belirten Devecioğlu, “Salatalık hem maliyetli hem de işçiliği zahmetli bir ürün. Bakımı oldukça zor, hava şartları çok önemli. Hasadı yazın yapıldığından işçiliği oldukça zor. Buna karşılık ilk üründe umduğumuzu bulamadık. İkinci ürün serbest piyasa olarak alınıyor. Yani fiyatlar henüz belli değil. Ben arazimde damlama sulama ile ürün alıyorum. İşçilik ve diğer maliyetler de var. Bu emeğin ve maliyetin karşılığını almayı umut ediyoruz. Bereketli bir hasat sezonu yaşanmasını diliyorum” diye konuştu.