GİRESUN (AA) - Giresun Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Sonbahar Şap Aşılama Kampanyası'nın başlatıldığı bildirildi.

Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, bakanlık tarafından uygulamaya konulan “Bölgesel Risklerin Azaltılmasına Dayalı Şap Hastalığının Kontrol ve Eradikasyon" Projesi kapsamında  Giresun genelinde 1 Ağustos - 30 Ekim tarihleri arasında büyükbaş hayvanlara yönelik "Sonbahar Dönemi Şap Aşılama Kampanyası" düzenlendiği belirtildi.

Açıklamada, Kurban Bayramı'nın yaklaşması nedeniyle bu yıl kampanyanın bir ay öne çekildiğine işaret edilerek, ağustos ayı içerisinde öncelikle kurbanlık olarak sevk edilecek hayvanların aşılanacağı vurgulandı. 

Halk arasında ‘Dabak’ olarak da bilinen şapın bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral bir hastalık olduğuna işaret edilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"Ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık et veriminde yüzde 30 - 45, süt veriminde yüzde 15 - 35 arasında verim kayıplarına neden olur. Özellikle genç hayvanlar hastalığa karşı son derece hassas olup, ölümlere yol açabilir. Hastalıktan korunmanın yolu, 2 aylık yaşın üzerindeki tüm hayvanların altı ay aralıkla yılda iki kez aşılanmasıdır. Ayrıca sonbahar dönemi saha çalışmalarında 3 aylıktan büyük  dişi buzağılar ile kuzu/oğlaklara brusella  aşısı ve yine 3 aylıktan büyük kuzu - oğlaklara da Koyun-Keçi Vebası (PPR)  aşısı uygulamalarına  devam edilecektir. Aşılama bilgileri TÜRKVET ve KKKS hayvan kayıt sistemi elektronik veri tabanlarına kaydedilmekte ve güncelleme işlemleri de yapılmaktadır."

Açıklamada, hayvanlarını aşılatmayan üreticilere idari para cezasının verileceği, bu nedenle vatandaşların mağdur olmamaları için mutlaka hayvanlarını aşılatmaları istenildi.