Bankalar mevduat yarışını bıraksın’ uyarısında bulunan hükümet, resmen harekete geçti. Türkiye’de yatırımların artması, yüksek büyüme hızına ulaşılması ve enflasyonun gerilemesi için faizlerin düşürülmesi gerektiğini her fırsatta dile getiren ekonomi yönetimi, bankaların tepe yöneticileriyle bir araya gelerek, “Faiz yarışını durdurun, yatırımların önünü açın. Gerektiği şekilde bu yarışa izin vermeyiz” çağrısı yaptı.

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, dün bankacılık sektörü temsilcileri ile mevduat faizleri konusunu görüşmek üzere bir araya geldi. Canikli başkanlığında gerçekleşen toplantıya Türkiye Bankalar Birliği (TBB), Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yetkilileri ve bazı banka genel müdürleri katıldı.

Zirvede yatırımcıyı zorlayan yükselen faizler masaya yatırıldı. Toplantıda bankacılık sektörünün ekonomik temellerden uzak bir ‘mevduat rekabetinden’ vazgeçmesi gerektiğini aksi halde duruma müdahale edileceği iletildi. Bankaların da faizlerin düşürülmesi konusunda zorunlu karşılıklarda kolaylık sağlanmasını talep ettiği kaydedildi.

SÜREKLİ UYARIYORLAR...

AK Parti’nin Ekonomik İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz da  dün bankacılık sektöründe reel temellerden uzak bir şekilde mevduat faizlerini sürekli yukarıya iten bir rekabet olduğunun altını çizdi. Yılmaz, “Bu sorunu sektörün düzeltmesini istiyoruz. Gerekirse kamunun elinde müdahale için gerekli enstrümanları var” diye konuştu.

Başbakan Yardımcıları Nurettin Canikli ve Numan Kurtulmuş, bu hafta yaptıkları açıklamalarda yüksek faizin düşürülmesi gerektiğine dikkat çekmişti.

‘TATLI GEÇİŞ OLUR’

Yüksek faizle mücadele edeceğini her fırsatta dile getiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TİM Genel Kurulu’nda şunları kaydetmişti: “Faiz konusunda ilgili müdahalemizi yapmaya devam edeceğiz. ‘Sayın Cumhurbaşkanı müdahaleden bahsetti. Serbest piyasa.’ Biz öyle bir müdahale yaparız ki buna ‘tatlı bir geçiş’ denir. O tatlı geçişle de yatırımlarımızın önünü açmış oluruz. Eğer yatırımcıya kredi noktasında bu tür destekleri vermezsek, eğer yüksek faizlerle biz yatırımcıyı köşeye sıkıştıracak olursak, bu ülkede yatırım durduğu anda istihdamda durur, üretim de durur ve netice almak zorlaşır. Biz netice almaya kararlıyız ve bu işi başaracağız.” 

2016 sonunda yüzde 8.76 olan 1 aydan kısa vadeli TL cinsi mevduatın ağırlıklı ortalama faiz oranı Mayıs’ta yüzde 10.66’ya yükseldi. Ancak özellikle 1 milyon TL için 31 gün üzeri mevduata bazı bankalar yüzde 15 veya üzerinde getiri sunuyor. 

100.000$ Sanal Para ve Eğitim Rehberi ile Forex’i Ücretsiz Öğrenin! 2017 Yılı 2.Çeyrek Kâr/Zarar Oranı: %29 / %71

Kaynak:Milliyet