İZMİR 1'inci Amatör Küme takımlarından Bostanlıspor, 15 yaşın altındaki futbolcularının antrenmanlarda ve müsabakalarda topa kafayla vurmalarını yasakladı.
Antrenmanlarda kafa vuruşu ile yapılan her türlü çalışmayı da kaldırdıklarını açıklayan Kulüp Başkanı Avni Erboy, yasağa uymayan sporcuların ve teknik adamların kulüple ilişiğinin kesileceğini duyurdu. "Bizim için sporcu sağlığı sportif başarıdan önce gelir" diyen Başkan Erboy, bu konuda Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) mahkeme kararıyla yasaklar ve kısıtlamalar getirildiğini hatırlatarak, kafa vurmayı yasaklarken bazı bilimsel çalışmalar ile beyin ve sinir cerrahisi uzmanlarının önerilerini dikkate aldıklarını söyledi.
ABD'de son 5 yılda topa kafayla vurma sonucunda 50 bin civarında beyin sarsıntısı vakasının görülmesi üzerine olayın mahkemeye yansıdığını, ABD Futbol Federasyonu'nun da 10 yaş altı çocukların topa kafayla vurmasını yasakladığını, 11-13 yaş grubu için de kafa vuruşu antrenman sayısını kısıtladığını hatırlatan Başkan Erboy, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Uzmanlar, boyun kasları tam olarak gelişmeyen çocuklarda kafa vuruşunun travmatik beyin hasarına yol açabileceğini söylüyor. Ayrıca bu durumun tekrarlanması durumunda beyin hücrelerinde bozulma sonucu, kronik travmatik ensefalopati denilen rahatsızlığın gelişebileceğine dikkat çekiyor. Biz de buradan yola çıkarak 15 yaş altı çocuklara topa kafayla vurmayı yasakladık."

FOTOĞRAF