Onur BAYRAM- Bünyamin AKIN/SULTANDAĞI (Afyonkarahisar), () - AFYONKARAHİSAR'ın Sultandağı İlçesi'nde üretilen kiraz, krizler nedeniyle Ortadoğu ve Rusya pazarına giremedi. Bu kış soğuktan da etkilenen kiraz ihraç edilemedi. Üreticinin elinde kalan kiraz bu yıl iç piyasaya sürüldü.
İngiltere Kraliçesi 2'nci Elizabeth'ten dünyaca ünlü futbolculara kadar pek çok ünlünün mutfağına girmeyi başaran Sultandağı kirazına ihracatçı bu yıl ilgi göstermedi. Nisan ayında yağan yoğun karla birlikte daldaki kirazın küçük bir bölümünde çatlaklar oluştu. Çatlaklar nedeniyle ihracatçının mesafeli yaklaştığı kiraz, Suriye ve Irak'taki olaylar nedeniyle Ortadoğu pazarına ulaşamadı, Rusya'daki ekonomik krizden de olumsuz etkilendi.
İÇ PİYASAYA SEVK EDİLİYOR
Zarar eden üreticiler, kirazın kilosunu ancak 3- 4 TL arasında satabildi. Komisyoncuların da dertli olduğu toptancı halinde, üreticilerden gelen kirazlar bir kez daha ayıklanıyor. En ufak çatlak ve ezik olan kiraz tüketiciye yollanmazken, toptancılar ihracatın düşüşünden yakınıyor. Kilosunu sadece 10 kuruş karla satan toptancılar, ihracatçının ilgisizliği nedeniyle Sultandağı kirazını iç piyasaya sevk ediyor.
KİŞİ BAŞI 7 KİRAZ AĞACI DÜŞÜYOR
Türkiye'nin kayıtlı kiraz ağacı sayısının yaklaşık 350 milyon olduğunu söyleyen Sultandağı Kiraz Kooperatif Başkan Yardımcısı Mustafa Doğan, kayıtsız ağaçlarla birlikte bu sayının 500 milyona ulaştığını anlattı. Nüfusun 80 milyon kabul edilmesi halinde bile kişi başı 7 kiraz ağacı düştüğünü aktaran Doğan, "İhracat yapamazsak iç tüketimle bu ürün bitmez. Ben kendim de üreticiyim ama hayatım boyunca tek bir ağacın 1 yıllık üretimini daha yemiş değilimdir. Sultandağı kirazını 'Tadiki' markası ile dünyanın her yerine gönderiyoruz. Rusya ve komşu ülkelerimiz bu yıl kiraz almadı. Bu nedenle sadece iç tüketimle zorlanıyoruz. Bu da fiyatın düşük olmasına neden oldu. Şu anda kirazı üretim maliyetinin altında veriyoruz. Bütün çiftçiler zarar ediyor" dedi.
DÜNYANIN EN KİRAZI İÇ PİYASADA
Sultandağı kirazının dünyanın en iyi kirazı olduğunu kaydeden Kooperatif Başkan Yardımcısı Mustafa Doğan, Sultandağı'nın bir tarafının dağ, bir tarafının göl olmasıyla oluşan iklimin ilçede yetişen kiraza ayrı bir aroma verdiğini belirtti. Gelecek yıl ihracat olması durumunda iç piyasa Sultandağı kirazı sevk edilmeyebileceğini vurgulayan Doğan, şöyle dedi:
"Dünya çapında bir numara olarak kabul edilen Sultandağı kirazını bu sene Türkiye'de de yemek mümkün. Geçen sene ise ancak belirli bir tabaka Türkiye'de bu kiraza ulaşabiliyordu. Çünkü malımızın tamamı yurtdışına ihraç ediliyordu. Komşulardaki sıkıntılar bu yıl dünyanın en iyi kirazını vatandaşımızın yemesine imkan verdi. Belki seneye yine ihraç olur ve iç piyasaya yetecek kiraz elimizde kalmaz. Üstelik kiraz mevsimi de geçmek üzere. 1 hafta 10 gün daha Sultandağı kirazını bulmak mümkün. Bu tarihten sonra tazeliği bitecek."


FOTOĞRAFLI