Atakum Belediyesi’nde yurttaşlarla birebir iletişimde olan birim personeli, İşaret Dili Eğitmeni ve Atakum İşitme Engelliler Spor Kulübü Başkanı Tugay Kurtgözlü tarafından verilen üç aylık Türk İşaret Dili eğitimini tamamladı. Eğitimlerin tamamlanmasının ardından eğitim alan 25 personel sertifikalarını CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu ile Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci’den aldı. 

İLETİŞİM HAKLARINA SAYGI DUYUYORUZ 

Eğitimler sayesinde belediyenin özellikle Çözüm Merkezi gibi halkla iç içe olan birimlerinde işitme engelli vatandaşlara hizmet verildiğini kaydeden İşaret Dili Eğitmeni ve Atakum İşitme Engelliler Spor Kulübü Başkanı Tugay Kurtgözlü, "Daha önce de gerçekleştirdiğimiz eğitimlerle önemli noktalarda hizmet veren personelimiz işaret dili öğrenerek işitme engelli yurttaşlarımızla iletişime geçebildi. Kurumumuzda Türk İşaret Dili bilen personel sayısını gün geçtikçe artırmak için çalışacağız. Burada aslında insan haklarına odaklı bir yaklaşım ile bu eğitimleri gerçekleştiriyoruz. Çünkü işitme engelliler toplumda bir birey ancak en gözardı edilen noktadalar. İletişim konusunda haklarına yeteri kadar saygı gösterilmiyor. Biz Atakum Belediyesi olarak işitme engellilerin iletişim haklarına saygı duyuyoruz” diye konuştu. 

PERSONELE TEŞEKKÜR 

Atakum Belediyesi’nin pek çok alanda engelli yurttaşlara yönelik yaptığı çalışmalar olduğunu belirten Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, “Engellilerin daha mutlu yaşayacağı bir Atakum için projeler üretmeye devam edeceğiz. Daha önce de personelimiz işaret dili eğitimi aldı ve işitme engelli yurttaşlarımızın belediye hizmetlerine kolayca erişebilmesine katkı sundu. Bizim toplumun ihtiyaçlarına yönelik her alanda kendimizi geliştirmemiz, araştırmamız ve öğrenmemiz gerekiyor. Bu önemli derslere katkı sunan herkese, özellikle büyük bir özveri ile Türk İşaret Dili’ni öğrenmek için vakit ayıran personelimize çok teşekkür ediyorum” dedi. 

PROJELER DİKKAT ÇEKTİ 

Dezavantajlı bireylerin yaşamını kolaylaştırmaya yönelik projeleriyle dikkat çeken Atakum Belediyesi pandemi döneminde Türkiye’de ilk defa işitme engellilere yönelik şeffaf maske üretimi gerçekleştirdi. Şeffaf maske sayesinde işitme engelliler iletişim kurarken birbirlerinin ağız hareketlerini okuyabildi. Pandemi döneminde hayata geçirilen bir diğer proje de görüntülü çağrı merkezi oldu. İşitme engelli yurttaşlar evlerinde kaldığı süre içerisinde market, eczane gibi ihtiyaçlarını görüntülü çağrı merkezine ulaşarak Atakum Belediyesi’ne iletti. Halen destek için aktif olan hat, pandemi başından bugüne yaklaşık 20 bin çağrıya yanıt verdi. Türk İşaret Dili’nin yaygınlaşması için de çalışmalar yapan Atakum Belediyesi, Duyum Kafe’de verilen ücretsiz derslerin yanı sıra işitme engelli bireylerin günlük yaşamlarında ihtiyaç duydukları bilgileri Türk İşaret Dili ile anlatan özel videolar içeren Türk İşaret Dili Akademisi isimli uzaktan eğitim platformu kurdu. Akademiye www.tid.atakum.bel.tr adresinden ulaşılabiliyor. Türkiye’de bir ilke daha imza atan Atakum Belediyesi oluşturduğu Sessiz Harita ile işitme engelli yurttaşların işaret dili bilen personele sahip ticari işletmelere erişebilmesi sağlandı. sessizharita.atakum.bel.tr adresinden ulaşılabilen haritaya her geçen gün yeni işletmeler ekleniyor.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.