ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İran’la nükleer programına yönelik müzakerelerde iyi derecede aşama kaydedildiğini ve çerçeve anlaşmaya varabilmek için “zor kararlar” verme vaktinin geldiğini dile getirdi.
ABD Dışişleri Bakanı Kerry, İranlı mevkidaşı Muhammed Cevad Zarif ile İsviçre’nin Lozan kentinde yaklaşık 1 haftadır sürdürdükleri görüşmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Kerry, görüşmelerde önemli aşama kaydedildiğinden bahsederken, acele etmediklerini ancak artık zor kararlar verilmesi gerektiğinin farkında olduklarını dile getirdi. Kerry, “Vakit geçtikçe bu kararları vermek daha kolay olmayacak” diye konuştu.
Henüz bitiş noktasına erişilmediğini ifade eden ABD’li bakan, “Ancak bu yanıltıcı olmasın. Bunu doğru bir şekilde sonlandırmak için elimizde fırsatımız var. Bu yalnızca siyasi irade ve zor kararlar verebilme meselesi. Önümüzdeki günlerde de hepimiz seçimimizi akıllıca yapmalıyız” dedi.
Kerry ayrıca, gün içerisinde Londra’da Avrupalı mevkidaşları ile görüşerek, İran konusunda çözülmeyi bekleyen diğer konuların nasıl çözülebileceğini ele alacağını ve gelecek hafta bir anlaşmanın mümkün olup olmayacağına karar vermek üzere Lozan’a geri döneceğini aktardı.