Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Birliği (UCLG)’nin İspanya’da yapılan Uluslararası Kültür ve Sürdürülebilir Kalkınma Toplantısı’nda, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi mirasa sahip çıkmaya yönelik yaptığı çalışmalar ile kültürel faaliyetleri anlatıldı.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’in Ortadoğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı eş başkanlığını yaptığı UCLG’nin Uluslararası Kültür ve Sürdürülebilir Kalkınma Toplantısı İspanya’nın tarih ve kültür şehri Bilbao’da yapıldı. Türkiye’den Konya ile birlikte İstanbul, Gaziantep, Diyarbakır, Nevşehir belediyelerinden temsilcilerin katıldığı toplantıda “Kültür ve Kalkınma” konusu ele alındı. Konya Büyükşehir Belediyesi’ni temsilen toplantıya Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Mücahit Sami Küçüktığlı ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Selim Yücel Güleç katıldı.
Kültürel çalışmaların şehir ve ülke ekonomisine katkısının tartışılıp değerlendirildiği toplantıda, Konya Büyükşehir Belediyesi adına konuşan Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Mücahit Sami Küçüktığlı, Mevlana Kültür Vadisi kapsamındaki çalışmalar, Bedesten’de kültürel mirasın tarihle buluşması, Mevlana Kültür Merkezi, yeni müzelerin inşası, mesleki eğitim kursları, Medeniyet Okulu ve kültürel faaliyetler hakkında bilgi verdi. Küçüktığlı, Mevlana Kültür Vadisi Projesi ve Bedesten Projesi ile hem mimari yapının korunduğu, hem de kültürel mirasın gelecek nesillere aktarıldığını dile getirdi.
Toplantıda, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi eserlere yönelik yaptığı restorasyon çalışmalarını takdirle karşıladıklarını belirten UNESCO Kültür Departmanı Genel Sekreteri Danielle Clieche, bu örnek uygulamaları dünya belediyelerine örnek olarak sunacaklarını ifade etti. Konya heyeti toplantı sonunda Bilbao Belediye Başkanı ve UCLG yetkilileri ile görüşüp bundan sonra yapılacak toplantı ve çalışmalarla ilgili görüş alışverişinde bulundu.