Protokol imza törenine Samsun Valisi İbrahim ŞAHİN, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya YILMAZ, Canik Kaymakamı İlhan TURGUT, İlkadım Kaymakamı Turan ATLAMAZ, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Güven ÖZYURT, İl Milli Eğitim Müdürü Aytekin GİRGİN, engelliler ve aileleri katıldı.

Saygı duruşu ve istiklal Marşı’nın okunmasının ardından törende bir konuşma yapan Samsun Beyazay Derneği Şube Başkanı Mehmet AKBULUT, “Bu gün burada ‘Aşmak İçin Hareket’ kampanyamızın Samsun ayağının başlangıç etkinliğine hepiniz hoş geldiniz. Samsun Şubesi olarak özellikle Nisan ayından itibaren etkin faaliyetler yapmaya başladık. Amacımız engelli, engelsiz bütün arkadaşlarımızın bir araya gelerek birlikte hareket etmeleri ve engellilik farkındalığını toplumda artırabilmektir.”dedi.

22. ve 23. Dönem İstanbul Milletvekili Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman AYVA yaptığı konuşmasında, “Ben öncelikle bu programa teşrifiniz için minnet ve şükranlarımı arz ediyor, hayırlı olmasını diliyorum. Engelleri sporun kardeşliğiyle yıkalım. Ülkemizin her bölgesinde 81 ilinde bu kampanyayı hayata geçiriyoruz Bu kampanya hem engelsiz insanların, hem de engelli insanların sahiplenmesi gereken ve sahiplenebileceği bir kampanyadır. Aslında bu kampanyaya milletimizin ihtiyacı vardır. Yapılan bir araştırmada insanlara “Engelli komşunuzun olmasını istermisiniz? ” diye sormuşlar. İnsanların %70’i istemeyiz demiş, %80’i aynı iş yerinde çalışmayız demiş. %57’si ise okulumda engelli bir öğrenci olmasını istemem demiş.

Bu gerçekten çok acı bir tablodur. Ama bize yakışan suçlamak, kızmak değildir. Bize yakışan bu kadar müstesna bir toplum neden böyle düşünüyor diye araştırmaktır. Biz de araştırma yaptık. İnsanların %90’ı engellilerin nasıl yemek yediğini bilmiyorlar. İnsanların %92’si engellilerle nasıl iletişim kurabileceğini bilmiyor. İnsanların %89’u engellilerin nasıl eğitim gördüğünü, yolda yürüdüğünü bilmiyor. Yani öyle bir bilmemezlikler dünyası var. Onun için her iki kesimi bir araya getirmenin yolunu araştırdık. Onun için bu projeyi hayata geçirdik. Öncelikle Sayın Valimize ve siz değerli katılımcılara çok teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.”dedi.

Valimiz Sayın İbrahim ŞAHİN yaptığı konuşmasında, “Bu gün şehrimizde çok önemli bir projeye imza atıyoruz. Engellilere uzak kalırsanız, onlarla ilgili bazı problemler yaşayabilirsiniz ama engelli insanlarla bir araya geldiğinizde adeta onlara aşık olursunuz. Onlardan ayrıldığınızda özlem duyarsınız. Çünkü size çok candan bağlanıyorlar. Siz de onlara çok içten ve candan bağlanıyorsunuz. Samsun genelinde 149 bin engelli vatandaşımız var. Bunu nüfusa kıyasladığımızda nerdeyse % 8-9-10’a tekabül ediyor. Bundan 15 sene önce engellilerin sokağa çıkması bile yadırganıyordu. Hatta evlerinde oturtulması ile ilgili çaba sarf ediliyordu. Bu engelliler Allah’ın bizlere emanetidir.

Arkadaşlarımızın yaşadıkları bu dünyalarına bizim mutlak suretle katkı sağlamamız gerekiyor. ‘Aşmak İçin Hareket’ projesi ile ilgili olarak hiçbir şey yapmıyorsak bile yerimizde zıplayacağız. Mutlak suretle arkadaşlarımızı bulundukları yerlerden farklı yerlere taşımamız gerekiyor. Bu sporla, kültürel faaliyetlerle ve eğitimle olur. Bunları yaptığımız zaman engelli gibi görünen insanlar aslında hem ekonomiye, hem kendilerine, hem çevrelerine, hem de ailelerine çok ciddi katkı sağlayacaklardır. Bu arkadaşlarımızı inşallah biz Samsun’da önümüzdeki süreçte eğitimden geçtikten sonra çalıştıracağız.

2017 Samsun için çok önemli bir yıl olacak. Samsun 2017 ‘de İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunlarına ev sahipliği yapacak. Bu aynı zamanda bizim için de çok önemli bir sınav olacak. Biz Samsun’da uluslararası dil eğitimlerini başlattık. Gençlik ve Spor Bakanımıza buradan bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Bakanımız spor tesisleri bakımından şehrimizi oldukça zenginleştirdi. 2017 İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları Samsun’a çok ciddi anlamda tanıtım katkısı sağlayacaktır. Samsun’un daha çok tanıtımına katkı sağlayacaktır. Ben bu proje nedeniyle emeği geçen herkese katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Hepinizi sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum.”dedi.

Valimiz Sayın İbrahim ŞAHİN, Türkiye Beyazay Derneği tarafından yürütülen “Aşmak İçin Hareket”, ”Birlikte Daha Aktif” adlı projenin Cumhurbaşkanlığı himayelerinde yürütülmesi, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından uygun görülen ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri KASIRGA tarafından imzalanan yetki belgesini, Samsun Beyazay Dernegi Şube Başkanı Mehmet AKBULUT’a verdi.

Daha sonra “Aşmak İçin Hareket” kampanyasının protokol imza töreni Valimiz Sayın İbrahim ŞAHİN ve diğer taraf üyeleri tarafından gerçekleştirildi.