Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Ziraat Bankası arasında imzalanan protokol ile borcundan dolayı emekli olamayanlara düşük faizli kredi verilerek emeklilik yolunun açıldığını söyledi.

Resmi Gazetede 27 Mayıs 2017 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren 7020 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun uyarınca sigortalılara bu kanun kapsamına giren borçlarını 30 Haziran 2017 tarihi mesai bitimine kadar yapılandırma ve 31 Ağustos 2017 tarihine kadar ödeme imkanı tanındığı hatırlatıldı.

“90 bine yakın kişinin yararlanması bekleniyor”

Konuyla ilgili olarak birlik ve federasyonlara genelge ile gerekli duyurunun yapıldığını ve imzalanan protokolün ardından 90 bini aşkın Bağ-Kurlunun emeklik yolunun açıldığını anlatan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Bu protokol ile hem yaşını, sigortalılık süresini doldurmuş ancak borcu nedeniyle emekli olamayan vatandaşlarımızın mağduriyeti giderilmiş olacak hem de devlet alacağını tahsil etmiş olacak” dedi.

Böyle bir anlaşma ile Bağ-Kurluların büyük çoğunluğunun borçlarını rahatlıkla ödeyebilecek duruma kavuşacaklarının altını çizen Palandöken, “Şuan emekliliği gelmiş 90 bine yakın prim borçlusu Bağ-Kurlu var. Emekliliği gelip de prim yapılandırması yapacaklar için emekli maaşına bağlı düşük faizli kredi verilmesi Bağ-Kurlular için bulunmaz bir fırsat. Bu fırsatı emeklilik bekleyen tüm Bağ-Kurluların çok iyi değerlendirmesi kendi faydalarına olacaktır” diye konuştu.

“Bu şansı esnaf iyi değerlendirmeli”

Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) çok önemli bir görevi en iyi şekilde ifa ettiğini kaydeden Palandöken, “SGK ile Ziraat Bankası arasında imzalanan protokol prim borçları olması nedeniyle yaşlılık aylığı bağlanamayan Bağ-Kurlulara emeklilik imkanı sağlanacaktır. Mali açıdan yeterli imkana sahip bulunmayanların, borçlarını yapılandırma imkanından faydalanamayanlar için verilen bu kredi bir şanstır. Vatandaşlarımız 31.08.2017 tarihine kadar bu imkandan bulundukları yerdeki Sosyal Güvenlik Merkezlerine ve Ziraat Bankası şubelerine giderek faydalanabilirler. 2011 yılındaki 6011 sayılı yasadan 5 bin 677 kişi prim borcunu peşin ödeyerek, 61 bin 571 kişi de Ziraat Bankasından kredi kullanarak olmak üzere toplam 67 bin 248 kişi faydalanarak emeklilik hakkı kazandı. Bu yılda tahminen emeklilik bekleyen 90 bin Bağ-Kurlu emekli olabilmek için bankalardan kredi alacak ve emekli maaşından yapılacak kesinti ile borcunu ödeyecek. Bu düşük faizli kredinin çok yardımı olacaktır” diye konuştu.