Türkiye'ye tüm dünyadan turist getirecek A grubu seyahat acentalarına uçuş başına verilen 6 bin dolarlık desteği almak isteyen acentalar,  geçen ay yapılan uçuşlar için 2 Mayıs'a kadar başvurabilecek.


"Ülkemize Turist Getiren A Grubu Seyahat Acentalarına Destek  Sağlanması Hakkında Kararın Uygulama Usul ve Esaslarına Dair Tebliğ", Resmi  Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğde, havayoluyla Türkiye'ye turist  getiren (A) grubu seyahat acentalarına sağlanacak desteğe ilişkin usul ve esaslar  yer aldı.

Buna göre, destekten en az 100 yolcusu bulunan bir uçak ile Antalya  Gazipaşa-Alanya, Antalya, Muğla Dalaman, Muğla Milas-Bodrum, İzmir Adnan  Menderes, Kütahya Zafer, Trabzon, Denizli Çardak, Isparta Süleyman Demirel,  Eskişehir HASAN Polatkan, Ordu Giresun ve Samsun Çarşamba havalimanlarına  tarifeli ve tarifesiz uçak seferi ile Türkiye'ye tek başına veya birlikte turist  getiren seyahat acentaları yararlanacak.

Destekten İran'dan yine bu havalimanlarına ulaşmak üzere Türkiye'deki  diğer havalimanları üzerinden gerçekleştirilen kapalı grup uçak seferiyle tek  başına veya birlikte turist getiren seyahat acentaları da faydalanacak.

İçerisinde en az 100 yolcuyla tarifesiz sefer yapan bir uçak,  yolcularını bu havalimanlarından farklı ikisine indirmesi halinde de destek  alabilecek.

Turist getirme niteliği taşımayan hac, Umre ve benzeri  organizasyonlarla gerçekleştirilen uçak seferleri destek kapsamı dışında olacak.

Bu çerçevede, 1 Ocak 2017 saat 00.00'dan 31 Aralık 2017 saat 23.59'a  kadar iniş saatleri esas alınarak, tarifeli ve tarifesiz turistik uçak  seferleriyle turist getiren seyahat acentalarına uçak seferi başına 6 bin dolar  destek sağlanacak.

200 ve daha fazla koltuk sayısına sahip uçaklarla yapılan tarifesiz  uçak seferlerinde en az 150 yolcu getirmek kaydıyla, destek tutarı yüzde 30  artırılarak uygulanacak.

Bir uçakta, bir veya birden fazla seyahat acentası tarafından  getirilen turistin bulunması halinde, her bir seyahat acentasına verilecek destek  tutarı, o seyahat acentasının getirdiği yolcuların uçaktaki toplam yolculara  oranı esas alınarak hesaplanacak. Seyahat acentası bir uçakta getirdiği toplam  yolcu sayısı 11'den az olması halinde destekten yararlanamayacak.

Belirtilen dönemler içerisinde yolcuları tek bir seyahat acentası  tarafından getirilen seferlere ilişkin talepler öncelikle sonuçlandırılacak.

BAŞVURULAR MAYIS'TA BAŞLAYACAK

Seyahat acentaları, 1-31 Ocak 2017'deki uçuşlara ilişkin en geç 2  Mayıs 2017, 1-28 Şubat 2017'taki uçuşlara ilişkin en geç 31 Mayıs 2017, 1-31  Mart'taki uçuşlara ilişkin en geç 30 Haziran 2017, 1-30 Nisan'daki uçuşlara  ilişkin en geç 31 Temmuz 2017, 1-31 Mayıs'taki uçuşlara ilişkin en geç 31 Ağustos  2017, 1-30 Haziran'daki uçuşlara ilişkin en geç 2 Ekim 2017, 1-31 Temmuz'daki  uçuşlara ilişkin en geç 31 Ekim 2017, 1-31 Ağustos'taki uçuşlara ilişkin en geç  30 Kasım 2017, 1-30 Eylül'deki uçuşlara ilişkin en geç 2 Ocak 2018, 1-31  Ekim'deki uçuşlara ilişkin en geç 31 Ocak 2018, 1-30 Kasım'daki uçuşlara ilişkin  en geç 28 Şubat 2018, 1-31 Aralık'taki  uçuşlara ilişkin en geç 2 Nisan 2018  mesai bitimine kadar Bakanlık evrak kaydına giriş yapacak şekilde başvuruda  bulunacak. Bu süreler dışında yapılacak başvurular değerlendirmeye alınmayacak.

Seyahat acentası, başvuru dosyasının incelenmesini müteakiben Maliye  Bakanlığından ve Sosyal Güvenlik Kurumundan alınacak borcu bulunup bulunmadığına  ya da borç yeniden yapılandırılmış ise yeniden yapılandırma sözleşmesine uyulduğuna ilişkin belgeyi Bakanlığa ibraz edecek. Borcun bulunması halinde,   Bakanlık tarafından mahsup işlemi yapılacak.

Yanıltıcı veya gerçeğe aykırı bilgi ve belge verilmesinden dolayı  haksız ödeme yapıldığının tespiti halinde, geri alma işlemi için 6183 sayılı Amme  Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri uygulanacak.

Kaynak:Milliyet