DÜZCE HABER - Düzce'de, "Karadeniz'de Nesli Tükenmekte Olan Canlı Türleri, Sebepleri ve Alınacak Önlemler" konulu bir panel düzenlendi.

Akçakoca Belediyesi Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen panelde konuşan Deniz Temiz Derneği Temsilcisi Osman Siral Tezel, Karadeniz'deki bitki ve hayvan türlerinin ciddi bir tehdit altında olduğunu söyledi.

8 BİN 250 KİLOMETRELİK KIYI...
Nesli tükenmekte olan canlılar için harekete geçilmesi gerektiğini belirten Tezel, "Karadeniz'deki bu sorun sadece Türkiye'nin sorunu da değil. Karadeniz kıyısında 6 tane ülke yer alıyor, bunların içinde en uzun kıyıya sahip olan ülke Türkiye. 8 bin 250 kilometrelik kıyının bin 600 kilometrelik kıyısı Türkiye'ye ait. Karadeniz en çok akarsularla kirletiliyor" dedi.

ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞART
Karadeniz'e akan akarsuların temiz olması gerektiğini aktaran Tezel, "Kızılırmak ve Sakarya Irmağı, çamur ve ağır metaller olmadan pırıl pırıl akarsa, bu suyu Karadeniz'e boşaltırsa, Karadeniz'de sürdürülebilir bir yaşam için dayanışmayı ve bilinci geliştirmiş oluruz. Karadeniz'deki kirliliği önlemek için uluslararası iş birliğine ve eylem planına ihtiyaç var. Yasa, kayıt ve kural dışı avlanma için önlemler alınmalıdır. Ayrıca denetimler yapılmalıdır. Balıkçılık sektörü de sürdürülebilir şekilde özendirilmelidir. Karadeniz'de kirliliği önlemek için hükümetler, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları tarafından ortak çalışmalar yapılmalı" diye konuştu.

"Karadeniz'de Nesli Tükenmekte Olan Canlı Türleri, Sebepleri ve Alınacak Önlemler" paneli Düzce'de gerçekleştirildi.

NE YAZIK Kİ ÇÖPLÜK GİBİ...
TEMA Vakfı Temsilcisi Nilgün Durak da, Karadeniz'in medeniyetin başlangıcı olduğunu belirterek, "Karadeniz, medeniyetlerin beşiği ve başlangıcı niteliğindeki değerimizdir. Ne yazık ki kıyısında en çok ülke ve atık olan bir denizimizdir. Bütün denizlerimizde olduğu gibi atık mevcut ama Karadeniz'de daha ağırlıklı olarak bulunuyor. Kıyılarımız çöplük ve foseptik olarak kullanılıyor" dedi.