İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, istihdam seferberliği kapsamında kentte 100 bin ek istihdam yaratmayı hedeflediklerini belirterek, bu amaçla bin 243 üyeye 165 milyon lira kredi kullandırdıklarını, yeni protokoller için çalışmaların devam ettiğini belirtti. 

Demirtaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı istihdam seferberliği kapsamında en yoğun işsizliğin yaşandığı kentler arasında yer alan İzmir'de, bu oranı aşağı çekebilmek için yoğun bir mesaiye başladıklarını ifade etti.

Türkiye'nin ekonomik bir savaşın içinde olduğunu, topyekun tüm kesimlerin bu savaşta üzerine düşen görevi yapma mecburiyetinde olduğunu dile getiren Demirtaş, "Cumhurbaşkanımızın talimatının ardından öncelikle organize sanayi bölgelerimizdeki tüm sanayicilerimizi bankalarımızın bölge müdürleriyle bir araya getirdik. Finansman konusunda kolaylıklar yapılması için protokoller imzaladık. İnşaatı yarım olan, devreye alınması için mali destek ihtiyacı olan fabrikaları listeledik. Bunların kredi alarak inşaatını tamamlaması, devreye alınması ve istihdama önemli katkıda bulunmasını hedefledik." diye konuştu.

İzmir Ticaret Organize Sanayi Bölgesi'nde 330 fabrika bulunduğunu belirten Demirtaş, "Bunların yarısı üretimde. Bu firmalara işletme kredisini vererek her birinin ilave 10 kişi istihdam etmesini sağlarsak yaklaşık 2 bin kişi yapar. 100 fabrikayı devreye alsak en az 10 bin kişilik istihdam da buradan yaratılır." dedi.

Özellikle emek yoğun iş yapan firmaların sıkıntılarını aşma konusunda yardımcı olmaya çalıştıklarını kaydeden Demirtaş, bu amaçla Nefes Kredisi ve Vakıfbank ile imzalanan protokoller kapsamında bin 243 üyeye 165 milyon lira kredi kullandırdıklarını aktardı.

Gelecek hafta başka bir bankayla daha protokol imzalanacağına dikkati çeken Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tüm üyelerimize bir mesaj göndererek, bu seferberliğe katılmalarını istedik. Mesajda hükümetin sicil affı çıkardığını, sigortayla ilgili sorunların çözüldüğünü, vergi barışının sağlandığını ve pek çok konuda vergilerin indirildiğini belirterek, 'artık sıra bizde. Her işletmenin en az 1 işçi almasını hedefleyin' çağrısında bulunduk. 75 bin üyemiz var. Hedefimizde en az 100 bin istihdam sağlamak var. Cumhurbaşkanımıza verdiğimiz sözü yerine getirmek için çalışıyoruz."

Bugün açıklanan işsizlik rakamlarının "moral bozucu" olduğuna, İzmir'in Güneydoğu kentlerinden sonra işsizliğin en fazla olduğu kentler arasında yer aldığına işaret eden Demirtaş, İzmir iş dünyası olarak İstanbul ve Ankara'ya göre daha çok çaba göstermek durumunda olduklarını, lafla değil icraatla koydukları hedeflere ulaşmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Öte yandan Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da oda üyelerine mektup göndererek istihdam seferberliği konusunda verilen desteklere dikkat çekti, seferberliğe katkı verilmesi çağrısında bulundu.