Kapalıçarşı'da Cuma günü kapanışında altının gramı 171,96 liradan çeyrek ise 281,63 liradan alıcı buldu. Düşüşe geçen altın fiyatları yatırımcısını üzdü, işte piyasalar hakkındaki önemli uzman yorumları...

Bu yıla 158 lira seviyesinden başlayan, altının ons fiyatı ve döviz  kurlarındaki değer kazançları ile artan jeopolitik risklerin etkisiyle rekor  üzerine rekor kıran altının gram fiyatı, tüm zamanların en yüksek seviyesi olan  182,4 liraya kadar yükseldi. Bu seviyede kalıcılık sağlayamayan altının gram  fiyatı, değer kaybeden dolar kuru ve küresel piyasalarda artan risk iştahının  etkisiyle 27 Nisan Cuma günü üç haftanın en düşük seviyesi olan 171,4 liraya  geriledi. Haftalık bazda bakıldığında düşüşünü 2. haftaya taşıyan altının gram  fiyatı bu hafta yatırımcısına yüzde 1,79 kaybettirirken haftayı 172,2 lira  seviyesinden tamamladı.

ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yüzde 3 seviyesinin üzerine  yükselmesi ve azalan jeopolitik risklerin etkisiyle satış ağırlıklı bir seyir  izleyen altının ons fiyatı da 5 haftanın en düşük seviyesi olan 1.315,3 dolara  kadar geriledi. Haftalık bazda bakıldığında düşüşünü 2. haftaya taşıyan altının  ons fiyatı bu hafta yüzde 0,97 değer kaybederek yatırımcısını üzdü.
 
Uzman yorumları:
 
GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan da altın  fiyatlarının dolar endeksinde görülen yükselişle beraber değer kaybetmeye devam  ettiğini söyledi.
 
ABD’de enflasyon beklentilerinin canlanması ve Fed’den haziran ayında  faiz artırımı beklenmesi ile tahvil faizlerinde görülen hareketin altın  fiyatlarını baskılayıcı bir unsur olarak öne çıktığını belirten Erkan, "Azalan  global gerginlikler ile dolar ve faiz ile ters korelasyon altın fiyatlarında son  dönemde düşüşlerin etkili olmasına neden olmuştur. Global altın fiyatlarındaki  gerileme, altının gram fiyatının da geri çekilmesini sağladı." ifadesini  kullandı.
 
Erkan, altının gram fiyatının 173,6 liranın altında kalmayı sürdürmesi  durumunda, 171 lira başta olmak üzere 168,30 ve 165 lira destek noktalarına kadar  gerileyebileceğini belirterek şunları kaydetti:
 
"Özellikle bu tür bir geri çekilmede, yükseliş trendinin alt noktası  ve ilgili trendi destekleyen 100 günlük ağırlıklı hareketli ortalamayı temsil  eden güncel bölge 165-167,45 lira bölgesi üzerinde ana görünümün pozitif olduğu  unutulmamalıdır.  Bu sebeple de gram altın fiyatına yönelik olası tepkilerin sona  ermesi için, 165 -167,45 lira bölgesinden gerçekleşecek olası dönüş, teyit için  de 173,60 lira seviyesi üzerindeki kalıcı hareketler takip edilebilir. Bu tür bir  dönüş durumunda da 176,9 başta olmak üzere 178,55 ve 180 lira bariyerlerine doğru  trend yönlü görünüm dikkat çekebilir."

Kaynak: Gazetevatan