Hafta sonu Florida'da konuşan ABD Başkanı "Almanya'da neler olduğuna bir bakın. İsveç'te dün akşam ne olduğuna bir bakın. İsveç, kim inanabilir? İsveç. Çok sayıda (mülteci) kabul ettiler. Hiç hayal etmedikleri kadar sorunla karşı karşıyalar" dedi.

İsveç'te Cumartesi gecesi Trump'ın ima ettiği gibi bir 'terör saldırısı' yada olumsuz bir olay rapor edilmezken, İsveç'in Washingon Büyükelçiliği ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama talep etti.

Geçen ay imzaladığı yedi Müslüman ülkede yaşayanlara vize yasağı getiren başkanlık kararnamesini savunan Cumhuriyetçi Başkan'ın bu kararı federal bir yargıç tarafından iptal edilmişti. Trump, bu hafta yeni bir kararname çıkaracak ve yasağı tekrar devreye sokacak.

Trump kararnameyi savunurken sık sık Brüksel, Nice ve Paris'teki saldırılara atıfta bulunmuştu. Trump'ın "Dün akşam İsveç'te ne olduğuna bir bakın" sözleriyle neyi kastettiği başkanın sözcülerinden birisine soruldu ancak yanıt alınamadı.

ABD Başkanı'nın sarfettiği sözler, sosyal medyayı tam anlamıyla salladı. Açılan #lastnightinSweden (#dünakşamİsveçte) ve #Swedenincident (#İsveçolayı) etiketleri dünya çapında popüler oldu.

'NEREDEN DUYDU?'

İsveç'in Avrupa Parlamentosu milletvekillerinden Gunnar Hokmark, bir kullanıcının 'Dün akşam İsveç'te oğlum bir sosisliyi kamp ateşine düşürdü. Çok üzücü' tweetini kendi hesabından yeniden paylaştı. Hokmark Trump'a atıfta bulunarak 'Nereden duydu?' diye sordu.

Bazı kullanıcılar da İsveçli popüler ev eşyası şirketi Ikea'dan aldıkları mobilyaların kurulum rehberlerinin anlaşılmasının zor olduğunu yazıp, "İsveçolayı'nda gizli plan" twetlerini attı.

Ünlü İsveçli pop grubu ABBA'yı anımsatan bazı kullanıcılar da 'ABBA için dua edin' yazılı fotoğraflar paylaştı.

Yakalanan kutup ayılarını paylaşanlar ise 'Dün akşam İsveç'teki olayın şüphelilerinden biri yakalandı. Kutup ayısı sorunumuz çok büyük. Üzücü' yazdı.

İsveç'in resmi ülke hesabı @sweden'ndan ise "Yok, İsveç'te bir şey olmadı. Burada herhangi bir terör saldırısı düzenlenmedi" mesajı paylaşıldı.

'YALAN'IN YENİ ADI: ALTERNATİF GERÇEK

Trump yönetiminde olmayan 'terör saldırıları'nı olmuş gibi gösteren açıklamalardan ilk Beyaz Saray danışmanarından Kellyanne Conway tarafından yapılmıştı.

Bir televizyon programında "alternatif gerçekler" kavramını ortaya atan Conway, hiç gerçekleşmediği halde "Bowling Green katliamı" diye bir saldırıdan söz etmişti.

Conway daha sonra Bowling Green'deki Irak kökenli iki kişinin El Kaide'ye para göndermeye çalışmakla suçlandığı davaya işaret ettiğini açıklamıştı.

Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer ise Atlanta'da bir saldırı olduğu yönünde üç kez beyanatta bulunurken, hiçbir saldırının düzenlenmediği kentte hangi saldırıyı kastettiği anlaşılamamıştı.

Spicer daha sonra 49 kişinin hayatını kaybettiği Orlando'daki gece kulübüne düzenlenen saldırıya atıfta bulunduğunu belirtmişti.

Kaynak: BBC Türkçe