Devir işleminin limanın işleyişinde ve yapılan ticarette herhangi bir değişikliğe neden olmayacağı belirtildi. Diğer yandan fonun limanı kiralamaya, devretmeye veya satmaya yetkisi bulunduğu öğrenildi. 

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından 2007 yılından beri özelleştirilme çalışması süren İzmir Limanı'nda yerel yönetimler ve odaların itirazlarının son bulması sevinç yaratırken Limanın, Varlık Fonu'na devredildiği öğrenildi.

Limanın Varlık Fonu'na devir işlemleri yapılırken resmi yazı ile durumun ilgili kurum ve kuruluşlara bildirildiği belirtildi. Yetkililer, dış ticaret ve ihtaratla uğraşan firmaların bundan etkilenmeyeceğini, işlerin normal seyrinde devam edeceğini açıkladı. Bu arada Varlık Fonu'nun bu kurumları satma, devretme veya kiralama yetkisi olduğu kaydedildi.

10 YILDIR BEKLİYOR

TCDD'ye bağlı İzmir Limanı'nın 49 yıllığına özelleştirilmesi için 3 Mayıs 2007'de açılan ihaleyi Hutchison, Global ve EİB LİMAŞ, 1 milyar 275 milyon dolar vererek kazanmıştı. Açılan dava süreci 29 ay devam etmiş Danıştay yürütmeyi durdurmuştu. İkinci ihale 21 Eylül 2012'de düzenlendi.

Revize edilen bu planlarda liman içinde 97 bin metrekarelik bir AVM öngörülüyordu. Bu denli büyük bir AVM yerel yönetimler ve sivil toplum örgütleri tarafından tepkiyle karşılandı. İtirazlar nedeniyle ihaleye sadece bir firma teklif verince ihale iptal edildi. 2015 Kasım'da askıya çıkan yeni planlarda ise 97 bin metrekarelik AVM'nin yerine dükkanlara yer verildi.

Yük limanı kısmında ise ticari alan olarak belirlenen yere ve kruvaziyer limanı içindeki bina yüksekliğine Konak Belediyesi itiraz etti. Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından 3'üncü kez imar revizyonu yapılarak Haziran ayında askıya çıkarıldı. Bu yeni planda planda ise yük limanında lojistik bürolarının bulunacağı yaklaşık 300 metrekarelik ticari alan iptal edilip bu alandaki bina yüksekliği de 21,5 metreye indirildi.

Geçtiğimiz Temmuz ayında askıdan indirilen bu planlardan Kruvaziyer Limanı'na ait olan kısımda 30,5 metrelik bina yüksekliği ile plan notlarında hangi alanın ne amaçla kullanılacağının yazılmaması gerekçesiyle Konak Belediyesi bir kez daha itirazda bulunmuştu.

Özelleştirme İdaresi ise belediyenin itirazlarını reddetmişti. Belediyenin 'mahkemeye gitmeyeceğiz' demesiyle hukuki sorun da ortadan kalkmıştı.

KAYNAK:HABERTÜRK