Bakir doğası ve misafirperver halkıyla her turistin seveceği doğal bir turizm alanı ile Ayvacık, Trekking, offroad, bisiklet, yürüyüş, balık tutma gibi aktiviteler için oldukça müsait. İlçeye günübirlik gezilerde baraj gölü çevresindeki balık ve et lokantaları tercih edilebilir. Bu lokantalar sıhhi ve emin bir aile ortamı sunar.

SAKLI CENNET AYVACIK
Ayvacık; Yorgunluk ve stresinizi atmak için, baktığınızda aktıkça insana huzur veren yeşil ırmağı, sesiyle doğal konserler sunan şelaleleri ile dinlenebileceğiniz yeşilin her tonunu barındıran cennetten bir köşe sunan aşık olabileceğiniz saklı bir cennettir. İlçemizde herhangi bir yerde durup bir süre yürüdüğünüzde aslında el değmemiş bir doğaya ne kadar yakın olduğunuzun farkına varabilirsiniz. Birde bakmışsınız ki sadece televizyon belgesellerinde görebileceğinizi sandığınız bir atmosferin tam içindesiniz. İlçemizin turizm açısından tarihi ve doğal yapısıyla zengin bir potansiyele sahip olduğunu bu kısa gözlemden sonra kolayca anlayabilirsiniz. Zümrüt gibi yeşilin hakim olduğu ilçemiz, bakir doğası ve misafirperver halkıyla kişinin kendini deşarj edeceği, bozulmaya yüz tutmuş doğal güzellikler içinde orijinal yapısıyla ender güzellikleri saklayan ve her mevsim farklı güzel görüntüleri insana sunan bir esrara sahiptir.

TARİH FIŞKIRAN TARİHİ CAMİLER
M.Ö. 8000 yılından veya Taş Dönemi yıllarından itibaren izleri görülmeye başlanan ve Karadeniz iskan tarihinin ilk yaşam tercih alanı olan Samsun ciddi kültür birikim merkezlerinden biridir. Bu zengin birikimin önde gelen kültür merkezlerinden bir tanesi de Ayvacık ilçesidir.

Osmanlı İmparatorluğu zamanında Türkler, Rumlar ve Ermenilerin kardeşçe yaşadığı Ayvacık bu nedenle köklü bir kültür yapısına sahiptir.

Tarihimizi unutmayan bir ilçe olarak geçmişle günümüzün buluşması adına koruma altına alınarak günümüze kadar gelen birçok ahşap camilerimiz bulunmaktadır. Anadolu insanının geçmişten geleceğe emeğidir ahşap eserler. Kimisinin çocuğuna beşik, kimisinin ölüsüne tabut ve ibadetine mabet olmuştur. İşte böylesi bir maceranın öyküsüdür dünden bugüne Ahşap Camiler. İlçemizde sadece 13 tane günümüze kadar gelen ahşap camii kalmıştır.

Bu ahşap camiler;

Ardıç Mah. Camii                                                      Kazancılı Mah. Camii,
Tiryakioğlu mah. camii                                            Yeniköy Mah. Camii,  
Karşı Döngel Mah. Camii                                         Çamalan Mah. Ulubelen Camii,
Terice Mah.  Camii                                                    Çamalan Mah. Karaağaç Camii
 Gülpınar Mah.Balavur Camii                                  Kabakalık-Keskinoğlu Mah. Kaltuman Camii
 Gürçam Mah. Camii                                                 Kabaklık Abaşlar Mah. Mutular Camii
Kabaklık Lazlar Mah. ( Tacalan)

Tüm çaba, bu değerli kültür eserlerinin zamana, doğa şartlarına ve teknolojiye yenik düşmeden ölümsüzleşmelerini sağlamak. Koruma altına aldırdığımız tarihi ahşap camilerimiz sayesinde ilçemizin tarihine ışık tutuyor, gelen misafirlerimize tarihimizi yansıtıyoruz.  İlçemizde Ahşap camilerimiz içinde en önemli camii Çamalan mahallemizdeki 200 Yıllık Ulu belen Oyma Camii’ dir.

KIZLAR KALESi

İlçede tarih boyunca güçlü kadın modelleri adından sıkça söz ettirmiştir. Çamlıkale mahallemizde bulunan Kızlar Kalesi bunun en önemli göstergesidir. Kızlar kalesi amazonların izinde kültür- turizm destinasyonunu tamamlayıcı bir niteliktedir. Kervan ve yayla yolları güzergahında olması, Yeşilırmak’a hakim bir noktada olması gibi özellikler kızlar kalesini bir destinasyon alanı adayı yapmaktadır. Demir çağı ( M.Ö 1200-500) dan itibaren iskan gören amazonlar ile özleştirilen kızlar kalesi barındığı arkeolojik veriler ile bölge tarihine ışık tutmaktadır. Koruma altına aldığımız kızlar kalesi Efsaneye göre 2000 yıl önce çamlıkale mahallesinde yaşayan 2  kız kardeşin yaşadığı bir kale olarak bilinmektedir. Adını buradan alan ve her yıl yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan kızlar kalesi ilçemiz turizminde önemli bir pay sahibidir.

KIZLAR KALESİ HİKAYESİ

Yaklaşık 2000 yıl önce ilçemiz Çamlıkale köyünde iki tane kız varmış ve bu kızlar bir kalede yaşarlarmış. Bu kızlarımızın sahibi olduğu yaklaşık 3 bin tane koyun ve keçileri varmış. Koyunlar ve keçiler yaylada tutuluyor oralarda besleniyormuş. Keçi ve koyunlardan sağılan sütler yaklaşık 2km boyunca uzanan ve yer altına gömülmüş taş oluklara sağılır ve bu oluklar vasıtasıyla kızlar kalesine kadar sütler ulaştırılırmış.

O zamanlarda dağlarda eşkıya çeteleri köylülere korku salarmış. Bir gün bu eşkıya çeteleri bu kızların sahibi olduğu koyun sürüsünü yağmalamak için saldırırlar ve sürüyü korumak için çeteye saldıran çoban köpeğini yakalayıp boğazını keserler, tekelerden birinin boynundaki zilin ipiyle de çobanın elini bağlarlar.

Çoban eşkıyalara nasıl olsa yakaladınız beni son kez kavalımı çalayım hem de zaman geçirmiş oluruz diyerek kavalını eline alır ve kavalıyla kaledeki kızlara şu mesajı geçer: ‘’ Kara kancık kanlar kustu(çobanın dişi olan köpeği), Ger tekenin ipi kolumu kesti, Zahle-Zahide boğazkesen kalesini kesin’’ diyerek karşıda Erbaa tarafında olan Boğazkesen kalesine doğru sürünün ve kendisinin götürüleceğini söyler. Bunu duyan Zahle ile Zahide hemen atlarına bindikleri gibi kaleye doğru yola çıkarlar ve eşkıyalara yetişip savaşarak sürüyü ve çobanı ellerinden alırlar.

BARAJ GÖLÜNDE TEKNE GEZİNTİSİ

Suat uğurlu baraj gölü üzerinde Ayvacık turizmine yönelik gelen misafirlerimizin Eynel köprüsü ile kirazlık adası arasında panoramik gezi turları yapmaları ve bu güzel doğa ile iç içe yaşanılan anılarını fotoğraf çekerek ölümsüzleştirmeleri  için 100 kişi kapasiteli Samsunum 2 Gemisi ve küçük ölçekteki gezi teknesi baraj gölüne indirilmiş misafirlerimize hizmet veriyor

YAMAÇ PARAŞÜTÜ

Ayvacık ilçesi belirli bölgelerinde ve özellikle Örencik mahallesinde bulunan yüksek alanlar yamaç paraşütü organizasyonlarına elverişliği ile Saklı Cennet’in muhteşem manzarasına değişik açılardan bakma imkanını sağlamaktadır.

Yamaç paraşütü, hava sporlarıyla ilgilenen birkaç kişi tarafından 1980'li yılların başlarında bulunan, serbest paraşütlerle yamaçlardan koşarak kalkmaya olanak sağlayan bir ekstrem spor türü. Sivil havacılık mevzuatlarına göre çok hafif hava aracı (ÇHHA) sınıfına girer. Yamaç paraşütü, çok hafif hava araçları içerisinde en hafifidir.

Kolay taşınabilir olması sayesinde, yolu olmayan tepelerden kalkış yapılabilir. Özel kalkış-iniş pisti gerektirmez. Doğal kaldırıcı kuvvetleri kullanarak saatlerce havada kalabilir, bulutlara kadar yükselebilir ve kilometrelerce mesafeler kat edebilir. Dünyada en yaygın ve hızlı gelişen havacılık sporudur.

Paraşütün sırt çantasına sığacak kadar küçülebilmesi ve ağırlığının az olması nedeniyle bazı dağcılar tarafından dağların zirvelerinden inmek için de kullanılır.Yamaç paraşütünü, belirli sağlık koşullarına uyan hemen herkes yapabilir.

Birçok kulüp, dernek, kurs vb. kuruluşlar bu sporun eğitimini vermektedir. Türkiye'de bu sporun eğitimini veren yaklaşık 40 civarında da üniversite kulübü bulunmaktadır.

TREKKİNG

Ayvacık, doğal güzellikleriyle Karadeniz Bölgesinde adını iyice duyurmaya başlamasının ardından, ilçe genelinde hemen her bölgede yapılabilecek bir spor olan Trekking ’de yaygın bir hal almıştır. Doğa tutkunu misafirlerimiz doğal güzelliklerimizin arasında yürüyüşler yaparak bol oksijenin ve sağlıklı yaşamın tadına varmaktadırlar.

KİRAZLIK ADASI

Eski adı zevgar adası olarak bilinen kirazlık adası 1975-1981 yılında yapılan Suat uğurlu barajı sularının bölgeyi kaplaması sonu oluşan bir adadır. Göller içinde tek ada olma özeliği taşıyan Kirazlık Adası eşsiz bir manzaraya ev sahipliği yaparak ilçemize gelen turistlerin yoğun ilgisini çekmektedir. İlçemizin en önemli kültür- turizm destinasyon alanı adayı olan kirazlık adasına turisti bölgede tutabilecek ve tüm ihtiyaçlarına cevap verebilecek özellikte çevresinin doğal dokusuyla uyumlu köy yaşamını simge edecek tesislerin yapılması, bitki örtüsü canlandırılarak adaya konulabilecek küçük baş hayvanlarla destinasyonunu zenginleştirme çalışmaları planlanmaktadır.