ZONGULDAK (AA) - MUSTAFA KEMAL BEKTAŞ - Ankara'da 27 haftalıkken 690 gram olarak dünyaya gelen Buğlem Uçar, 3 yaşına girdi. Küçük Buğlem, fizyoterapi ve özel eğitim sayesinde yeni yaşında yürümeye ve konuşmaya da başladı.

İlçede yaşayan Özlem Uçar (40), hamileliğinin 6. ayında geçirdiği bir hastalıktan dolayı Ankara'da acil doğuma girdi ve üçüncü çocuğu olan Buğlem, 600 gram olarak dünyaya geldi. Erken doğum nedeniyle beyin kanaması geçirdiği bildirilen çocuk, üç ay kuvözde tutuldu. 

Hastanede yapılan müdahaleler sonucu yaşama tutunan ve 1 kilo 710 gram ağırlığa ulaşan Buğlem, ailesine teslim edildi. Ereğli'de özel bir rehabilitasyon ve fizyoterapi merkezine getirilen Buğlem Uçar, gördüğü fizyoterapi ve özel eğitim sayesinde üç yaşında yürümeye ve konuşmaya başladı.

Anne Özlem Uçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 1,5 yıl önce ilçede bulunan özel eğitim ve rehabilitasyon merkezine başvurduklarını belirterek, çocuğunun o dönemde konuşamadığını ve yürüyemediğini söyledi. 

Fizyoterapi ve özel eğitim sayesinde kızının yaşama tutunduğunu anlatan Uçar, şöyle konuştu:

"Kızım rahatsızlığı dolayısıyla kafasını dahi tutamıyordu ve hiçbir şekilde oturamıyordu. Buğlem, Ankara'da 27 haftalık iken 600 gram olarak dünyaya geldi. Erken doğum nedeniyle beyin kanaması geçirdi. Doktorları, 'bana ya ciğerleri patlar ya da bağırsakları delinebilir, yaşaması çok zor' dediler. Parmak bebek olarak dünyaya geldi ve kuvözde yaşadı. 1 kilo 710 gram kuvözden bize teslim edildi. Yaklaşık üç ay kuvözde kaldı. Kuvözden çıkınca normal soluyamıyordu ve 24 gün boyunca tüple nefes alarak yaşama tutunmaya çalıştı. Kızımın üç yaşında ilk kelimesi 'anane' oldu. Yavaş yavaş diğer kelimeleri de söyledi. Çok büyük mutluluk hissettim ve bunun tarifi yok. Bu kadar olacağını sanmıyordum. Kızımı merkeze bıraktıktan sonra ağlayarak evime döndüğüm dönemler oldu, Hiç umudum yoktu. Başaramayacağız ve olmayacak diyordum."

- "Bağımsız yürümeye ve konuşmaya başladı"

Rehabilitasyon merkezinin fizyoterapisti Ayşe Karagülmez, erken doğum nedeniyle beyinde meydana gelen hasarın vücuda yansıdığını ifade ederek, "Buğlem 1,5 yaşında iken bize geldi. Yaklaşık 1.5 yıldır özel eğitim ve fizyoterapi eğitimi alıyor. İlk geldiğinde dengesini sağlayamıyor ve hiçbir şekilde konuşamıyordu. Rahatsızlığı ise erken doğum sürecinde geçirdiği beyin kanamasının vücudunda hasar oluşturması. Buğlem de bu olay vücudun bir bölümünü olumsuz etkilemiş. Buğlem'le yeni tedavi yaklaşımı olarak özel egzersiz ve dengesini kurmasına yönelik çalışmalar yaptık. Buğlem şu an 3 yaşında, bağımsız yürümeye ve konuşmaya başladı" ifadesini kullandı.

Özel eğitim Uzmanı Nimet Baran da Buğlem Uçar'ın konuşmak için çok azim gösterdiğini ve ailesinin de bu sürece olumlu katkılar sağladığını vurgulayarak, "Diğer bireylerin ve çocukların konuştuğu ritimde konuşma becerileri kazandırmaya çalıştık. Burada önemli olan konuşmanın bir iletişim aracı olduğunu hissettirebilmekti. Bazı çocuklarda özellikle konuşma açısından olmasa da davranış açısından bu gerçekleşebiliyor. Uyguladığımız yöntemlerde de ve programlarda da buna ağırlık veriyoruz. En önemli kısımlardan biri ise verilen eğitimlerin evde de devamı etmesidir. Buğlem için herkes üzerine düşeni yaptı ve sonucunu da aldı" diye konuştu. 

Bu arada Buğlem Uçar'ın, yürümeye ve konuşmaya başlamasından dolayı rehabilitasyon merkezinde pasta kesildi.