Kastamonu Belediye Meclisi, mazot fiyatlarında yaşanan düşüş sonrası Özel Halk Otobüslerinde 5 kuruş indirime gitti.
Belediye Başkanı Tahsin Babaş’ın önergesi sonrası Belediye Meclisi, sivil ve öğrenciler için Özel Halk Otobüslerinde belirlenen ücretten 5 kuruş indirime gidilmesini oy birliğiyle kabul etti. Buna göre, Kastamonu’da sivil vatandaş için uygulanan 1.75 TL ücret, 1.70 TL’ye, öğrenciler için uygulanan ücrette 1.50 TL’den 1.45 TL’ye düşürüldü.
Belediye Başkanı Tahsin Babaş, mazot ücretlerinde, Özel Halk Otobüslerine verilen zamdan bu tarafa yüzde 16.30 gibi bir düşüşün yaşandığını belirterek, “Bende, bunun bir nebze olsun halka yansıtılmasını istedim. Şu anda uygulanmakta olan sivil ve öğrenci ücretlerinden yaptığım araştırmaya göre, yaklaşık maliyetteki oranı yüzde 7-8’lere tekabül ediyor. Yani 7-8 kuruş ediyor diyebiliriz. Bu yüzden mevcut sivil ve öğrencilerin fiyat tarifesinden 5 kuruş düşürülmesini planladık” dedi.
Vatandaşların, Özel Halk Otobüslerinden memnuniyetsizliklerinin çok fazla olduğunu vurgulayan Başkan Babaş, “Yaptırdığımız anket çalışmalarında ciddi manada daha öncede mevcut olan sorunlar devam ediyor. Şikayetlerin konusu fazla. Bazıları, otobüslerin çok kalabalık olduğundan, bazıları otobüslerin yavaş gittiğinden, bazıları şoförlerin kendilerine saygısız davranmadığından şikayetçi oluyor. Biz, göreve geldikten sonra bir nebze olsun iyileşme olmasını bekliyorduk. Fakat bu iyileşmenin olmadığın gördük. Bunun içinde gerekli tedbirleri almayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Kastamonu Belediyesi olarak Özel Halk Otobüslerinin her türlü ihtiyaçlarını karşıladıklarını ifade eden Başkan Babaş, şöyle konuştu: “Her türlü taleplerini yerine getiriyoruz. Ama kabul edemediğimiz durumlar oluşuyor. Bu şoförlerimiz esnaf oluyor. Eğer, hala bu esnaflarımız, müşterisine nasıl davranacağını bilmiyor. Bunu ben, kabul edemiyorum. Yaklaşık 1000 kişi üzerinden anket yaptık. Vatandaşların en başta şikayetçi olduğu konu Özel Halk Otobüsleri oluyor. Belki, teknik yetersizlikler vardır. Fakat şoförlerimizin, halka karşı güler güzlü, nezaketli ve saygılı davranamamalarına anlam veremiyorum. Bu sorunu kendi aralarında çözebilirler. Bu yüzden Özel Halk Otobüslerimizin bu imajlarını değiştirmeleri gerekiyor. Şoförlerimiz, kendilerinin bir esnaf olduğunu ve vatandaşların sayesinde ekmek yediklerini idrak etmeleri gerekiyor. Bu yüzden hal ve hareketlerini biraz dikkat etmeleri lazım. Eğer şoförlerimiz, bunlara dikkat etmez bu şekilde hal ve hareketlerine devam ederlerse bundan sonra sadece para cezası değil, tamamen hattan çıkarılacak. Çünkü Kastamonu Belediyesi olara, Özel Halk Otobüslerinin şimdiye kadar bütün taleplerini yerine getirdik. Atmadığımız adım kalmadı. Her türlü ihtiyaçları karşılandı. Ama halkın memnuniyetini göz önünde aldığımız zaman biz, halkın tarafından yer alırız. Bu konuda böyle bilinsin”
Belediye olarak Özel Halk Otobüsü şoförlerine yönelik eğitimlerin verildiğine dikkat çeken Tahsin Babaş, şöyle devam etti: “Biz, Belediye olarak her türlü adımı attık. Buna rağmen hala aynı şikayetler geliyorsa bir sıkıntı var demektir. Bu yüzden herkesin kendisine çeki düzen vermesi gerekiyor. Eğer çeki düzen verilmezse Belediye olarak her türlü yaptırımımız var. Bunları uygulamaktan da çekinmeyeceğimizi bilmelerini isterim. Bu işin sonuna kadar takipçisi olacağım. Biz, halkın yanında olmayıp da kimin yanında olacağız. Bu kapsamda her 3-4 ayda bir anket çalışmamız olacak. Bu anket çalışmalarına göre, adımlar atacağız. İnşallah temennimiz, Özel Halk Otobüslerimizin vatandaşların sorunlarına en kısa sürede çözüm bulmalarıdır”