Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Konya Şube Başkanı Aydın Beyatlı, Konya’nın her zaman mazlumların yanında yer aldığını ve IŞİD’in Kerkük’e girdiği günden beri Konya’dan 700 yardım TIR’ı gittiği belirterek, 2 milyon mülteciye Türkiye’nin değerini bilmesi çağrısında bulundu.
Konya’da yaşayan Iraklı Türkmenler “Mevlana ikliminde dostluk ve kardeşlik” gecesinde bir araya geldi. Ahmet Keleşoğlu Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe çok sayıda Suriyeli ve Afganistanlı mülteci de katıldı.
Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Konya Şube Başkanı Aydın Beyatlı yaptığı konuşmada, bugün Irak’ta ve Suriye’de ne Kürdün, ne Türkmen’in ne de Arap’ın huzur içinde olduğunu belirterek, düşmanın kendilerine karşı çok bir oyun oynadığını ifade etti. Düşmanın oyununa karşılık birlik içinde olamayarak adeta düşmanın ekmeğine yağ sürdüklerini aktaran Beyatlı, “Buraya geldik. Türkiye emniyet bölgesidir. Bu bölgeye sığındık. 2 milyon mülteci Türkiye’nin değerini ve kıymetini bilmeli. Mutlaka Arap’ımızın, Kürdü’müzün, Türkmen’imizin bir ülküsü, bir hedefi olmalı. Hedefimiz yüksek olmalı. Çünkü senelerdir uyuduk. Artık uyanmanın zamanı geldi. Birbirimizi seveceğiz, birbirimizi kollayacağız, birbirimizi destekleyeceğiz. Emin olun birbirimizi tutmazsak düşman kesinlikle bizi bölmek ve yönetmek için adeta bütün gücünü kullanacak. Böyle bir toplantı Türkiye’de bir ilktir. Konya da hep ilklere imza atar. Konya hep mazlumların yanında oldu. Türkiye’de ilk defa en büyük ikinci caddesine Kerkük Caddesi’nin ismini verdi. Mazlum olan Telafer’in durumunu görerek Konya’nın en büyük mahallesine Telafer adını verdi. Bugün de bütün kesimleri bir araya getirerek Mevlana felsefesinde, Mevlana ikliminde kardeşlik buluşmasıyla bir araya geldik. Türkiye’deki hükümet olsun, muhalefet olsun Türk milleti tümüyle varlığıyla, gönlüyle sizinle beraberdir. Ekmeğini sizinle paylaşmak istiyor. IŞİD’in Musul’a girdiği Mart ayından bugüne kadar 700 TIR yardım Konya’dan Irak’a gitti” dedi.
Türkmensiz, Arapsız olmaz, Kürtsüz Irak’a barışın gelmesinin mümkün olmadığını kaydeden Beyatlı, “Mutlaka hepsi bir araya gelerek, kimsenin hakkını kimse yememek şartıyla herkes kendi nüfus oranında Bağdat’ta parlamentoda temsil edilmeli ve Irak’ı tekrar Irak yapmak, uluslararası mahfilde hak ettiği yere getirmek için hep birlikte çalışmalıyız. Irak’ı düzeltecek olan parlamento değil, halkın ayaklanmasıyla, halkın birleşmesiyle mümkün olacaktır” ifadelerini kullandı.