ABD ve Rusya'dan Soğuk Savaş dönemini anımsatan karşılıklı sert demeçler geldi. ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Kaliforniya eyaletindeki Ronald Reagan Başkanlık Kütüphanesi'nde düzenlenen konferansta Rusya'ya yönelik sert eleştirilerde bulundu. Açıklamalara Rusya adına Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkan Yardımcısı Franz Klintseviç tarafından verilen yanıtta ise "Amerika'nın hiçbir açıklaması dünyayı 20-25 sene geriye götüremeyecek" denildi.

Çok ilginç bir silahımız var, ne olduğunu söyleyemem

"Avrupa’da Rusya Ukrayna ve Gürcistan’ın egemenlik haklarını ihlal etti. Ayrıca Suriye’deki iç savaşı arttıracak tehlikeli ateşin üzerine benzin döküyor ve bunun tam tersini yaptığını savunuyor" diye konuşan Carter, Rusya'ya karşı alacakları önlemleri şu şekilde ifade etti:
"Yeni insansız sistemlere, uzun menzilli bir bombaya, elektromanyetik raylı toplara, lazerlere ve de kara, uzay ve siber alandaki yeni çeşitli gereçlere yatırım yapıyoruz. Çok da ilginç bir tane yatırım var ki onu burada söyleyemem"

Çin ve Rusya uluslararası düzenin altını oyuyor
Rusya ve Çin'in de IŞİD gibi uluslararası düzene tehdit oluşturduğunu belirten Carter, şu ifadeleri kullandı:
"IŞİD gibi terör elementleri elbette ki değerlerimize tamamıyla zıt. Ama diğer birtakım zorluklar daha da karmaşık. Boyut ve kapasiteleri ele alındığında da, bize daha çok zarar verme potansiyelleri var. Bazı aktörler ilkelerimizi yıpratmaya ve bu ilkeleri destekleyen uluslararası düzenin altını oymaya niyetli görünüyor. Tabii ki ne Rusya ne de Çin bu düzeni değiştirebilir. Ama her iki ülke de düzeni zorluyor"

Nükleer tehdit

Carter ayrıca Rusya'nın nükleer silahların kullanılmaması ilkesine saygı duymadığını söyledi ve Rusya'nın dünyanın çeşitli yerlerine nükleer silahları gönderdiğini öne sürdü. Carter, "Rusya’nın sürekli nükleer savaş tehdidini yükseltmesi, Rus liderlerin stratejik istikrardan yana oldukları yönündeki ifadelerini kuşku altında bırakıyor" diye konuştu.

Rusya: AB'ye karşı koyabilecek tek güç biziz

Carter'ın açıklamalarına Rusya'dan cevap gecikmedi. Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkan Yardımcısı Franz Klintseviç, Pentagon'un Rusya'ya karşı savunmaya geçme konusundaki açıklamalarının, Rusya'nın dünya sahnesinde güçlü oyuncu, stratejik olarak ABD'ye karşı koyabilecek devlet olmasından kaynaklandığını bildirdi.
Franz Klintseviç gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'nin Rusya'ya karşı suçlamalarının altında herhangi eylemin olmadığını kaydetti.

ABD dünyayı 20-25 sene geriye götüremeyecek
ABD'nin, Rusya'nın küresel arenada kendi başına güçlü oyuncu olmasında hoşlanmadığını belirten Klintseviç,"Bugünkü Rusya onların hiç hoşuna gitmiyor. Çünkü Rusya şu anda küresel arenada kendi başına güçlü oyuncudur. Stratejik olarak da ABD'ye karşı koyabilir. Ne tesadüf ki ABD Savunma Bakanı, Çin'i de büyüyen göstergeleri nedeniyle suçlamaya başladı. Bu suçlamalar aynı Rusya'ya karşı olan suçlamalarla benzerlik göstermektedir. Bu açıklamalarıyla ABD, sadece uluslararası gerginliği artırıyor. Ancak şu da iyi bilinmeli ki, Amerika'nın hiçbir açıklaması dünyayı 20-25 sene geriye götüremeyecek" dedi. Klintseviç, Rusya'nın dünya düzeninin bütün ülkelerindeki vatandaşlara konforlu yaşam koşulları sağlamasından yana olduğunu da kaydetti.

Ülke Haber