Çin Halk Cumhuriyeti’nde Kuşadası’nın tanıtımını yapmak amacıyla 12 kişilik Çinli gazeteci, sanat eleştirmeni, sanat galerisi sahibi ve sanat küratörü, Kuşadası’nı ziyaret etti.

Kuşadası’nın kültürel, turistik ve tarihi merkezlerini yerinde gözlemlemek ve tanıtımına katkı sunmak amacıyla Kuşadası’na gelen 12 kişilik Çin Halk Cumhuriyeti heyeti, iki günlük gezi programını tamamladı. Güvercinada Kalesi, Kese Dağı, Selçuk Doğal Tarih Müzesi, Efes Antik Kenti, Şirince, Dilek Yarımadası Milli Parkı gibi önemli merkezleri ziyaret eden Çin heyeti, izlenimlerini Çin kamuoyu ile paylaşacak. Kuşadası’ndaki ziyaretlerini tamamlayan Çin’in önde gelen medya ve sanat temsilcileri, Kuşadası Belediyesi tarafından düzenlenen bir yemekte ilçenin ulusal ve yerel medya temsilcileri ile bir araya geldi. Kuşadası Değirmen Restoranda düzenlenen yemeğe Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı ve eşi Nil Kayalı ile Çinli medya ve sanat temsilcileri ile Kuşadası’nın ulusal ve yerel medya temsilcileri katıldı.

Yemekte konuşan Başkan Kayalı “Çin çok ciddi bir nüfusa sahip ve bu nedenle de ciddi bir potansiyel. Bizi Kuşadası olarak turizm anlamında ilgilendiriyor. Biz Çin’i kapalı bir toplum olarak biliyoruz ama ciddi anlamda kültürel değerlere ve eski tarihe önem veren bir toplum. Bugünkü manzarada da gördüğüm kadarıyla bu yaklaşım ağırlık gösteriyordu. Dolayısıyla bizim sadece Avrupa ile sınırlı değil Avrasya ülkelerine de uzanmamız ve bu ülkelerle ilişkilerimizi geliştirmemiz lazım. Biz de Kuşadası Belediyesi olarak turizmde büyük bir ivme kaybetmiş ilçemiz için elimizden gelen desteği vermeye çalışıyoruz. Zaten bu konuda daha organize olmak için Kuşadalı turizmciler ile birlikte kurduğumuz Kuşadası Turizm Tanıtma Platformu var. Turizm konusunda tüm kurumlar üzerine düşen sorumlulukları yerine getiriyor. Kuşadası’nda şu an devam eden 2 tane uluslararası sanat çalıştayı var. Biri Mehmet Göçen Vakfı’nın düzenlediği seramik çalıştayı bir diğeri ise belediyemiz ile Ege Üniversitesi’nin işbirliğinde düzenlenen Kuşadası Ege Art Uluslararası Sanat Günleri kapsamında devam eden İpek Yolu Sanat Çalıştayı. Burada bulunan Çin’li sanat yazarları izlenimlerini köşelerine taşıyacak” dedi.

Sosyal medyanın önemine dikkat çeken Müze Sanat Küratörü ve Sanat Danışmanı Mr. Gu Zhenging “Burası çok güzel bir yer. Biz sadece Efes din tarihinden değil Kuşadası’ndaki tarihi değerlerden, Osmanlı dönemine ait eserlerden, plajlarından, Güvercinada Kalesi’nden ve Kervansaray’dan da çok etkilendik. Ben bir Müze Sanat Küratörüyüm. Türkiye ile Çin arasındaki kültürel değişimi çok önemsiyorum. Biz Kuşadası’nda iki çalıştayı ziyaret ettik. Eğer biz bu kültürel ilişkileri daha ileri götürmek istiyorsak modern teknolojinin ürünlerinden yararlanmalıyız. Gençler daha çok sosyal medyadan hoşlanıyorlar. Sosyal medya aracını Türkiye ile Çin arasında daha fazla kullanmalıyız. Biz buradan Çinli artistlerin videolar ve kısa filmler çekmesini, festivaller ve sanat çalıştaylarına katılmasını cesaretlendirirsek onlar burada yapacağı çalışmayla sadece Türkiye’yi ve Kuşadası’nı Çin’de değil tüm dünyada tanıtabilirler” dedi.