Rahim ağzı kanseriyle ilgili uyarılarda bulunan Samsun Sağlık İl Müdürlüğü Kanser Birimi Hekimi Dr. Elif Özkaya, "Türkiye'de bu kansere yakalanan her 2 günde bir kadın hayatını maalesef kaybediyor. Rahim ağzı kanseri yüzde 100 önlenebilir bir kanser" diyerek erken teşhisin önemine değindi. 

"YÜZDE 100 ÖNLENEBİLİR"

Özkaya, rahim ağzı kanseri ile ilgili Kanal S'ye açıklamalarda bulundu. Dr. Özkaya, rahim ağzı kanserinden Türkiye'de her 2 günde bir kadının hayatını kaybettiğini söyledi. Dr. Özkaya, "Rahim ağzı kanserine yakalandıktan sonra maalesef süreç çok kötü ilerliyor. Türkiye'de her 2 günde bu kansere yakalanan bir kadın hayatını maalesef kaybediyor. Rahim ağzı kanseri yüzde 100 önlenebilir bir kanser. Bu çok iddialı bir rakam çünkü bu kanser olmadan önce prekanseröz denilen kanser öncesi lezyonlar oluşuyor. Biz bu aşamaların mümkünse en erken aşamasında ama hangi aşamasında yakalarsak yakalayalım geri dönüştürme imkanımız var. Ama en başta yakalarsak başarı oranı çok daha yüksek" dedi.

"BİLİNÇLENDİRMEK ŞART"

Kadınların bilinçlendirilmesi gerektiğini kaydeden Özkaya, "O yüzden kanser olması çok kötü ama diğer kanser arasında düşünürsek çok şanslı bir kanser. Yeter ki kadınlarımız bilsinler, yeter ki bilinçli olsunlar. Tarama programlarına katılarak, HPV DNA testi denilen Smear testi denilen testlerini yaptırsınlar" ifadelerini kullandı.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.