Özgür ALTUNCU-İdris TİFTİKÇİ/İSTANBUL, () İSTANBUL trafiğini büyük oranda rahatlatacağı tahmin edilen “Üç katlı Büyük İstanbul Tüneli" nin ayrıntıları belli oldu. Raylı sistem ve karayolunu denizin yüz on metre dibinde birleştirecek olan "3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli" projesi, Boğazı iki defa geçmek yerine tek seferde geçilmesi için tercih edildi. 2 ayrı tünel yerine tek tünelle geçiş sağlanacak.

3.5 MİLYARA MALOLACAK
Son teknoloji ile yapılacak tünelin köprülerdeki araç yükünü de azaltması bekleniyor. Entegre edildiği güzergahlarla yolculuk süresini büyük oranda kısaltacak olan "3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli" nin 3,5 milyar dolara mal olması bekleniyor. Proje kamu kaynakları kullanılmadan Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılacak. Projenin yapım aşamasında 2 bin 800 kişi, işletme aşamasında 800 kişinin istihdam edilmesi öngörülüyor.

HEM RAYLI SİSTEM HEM KARAYOLU
3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli'nin Marmaray ve Avrasya tünelerinden farkı, hem tekerlekli araçların geçişine hem de demiryolu geçişine imkân vermesi olacak. Bu yönüyle dünyanın ilk örneklerinden olacak tüp geçitte, alt ve üst katlar tekerlekli araçlar, ara kat da raylı sistem için ayrılacak.

HASDAL - ÜMRANİYE ARASI 14 DAKİKA
TEM Otoyolu Hasdal Kavşağı'ndan, Ümraniye Çamlık Kavşağı'na kadar uzanan 16 bin 150 metrelik karayolu hattı üç katlı büyük İstanbul tüneli ile sadece 14 dakikada gidilebilecek. Yeni tünelle bu güzergâhı günde 120 bin aracın kullanması bekleniyor.
Projenin tamamlanmasıyla Anadolu yakasından 3. Havalimanına doğrudan ulaşılabilen bir aks oluşturuluyor. Bu hatla İstanbul'daki tüm ana karayolu TEM, D-100, Kuzey Marmara Otoyolu, Fatih Sultan Mehmet, Boğaziçi ve Yavuz Sultan Selim Köprüleri ve 3. Havalimanı aksı arasında bağlantı oluşturulmuş olacak.

İNCİRLİ-SÖĞÜTLÜÇEŞME 40 DK
31 bin metre uzunluğunda İncirli-Söğütlüçeşme arasında yer alması planlanan Hızlı Metro hattı her gün bir buçuk milyon yolcuyu güzergâhındaki 14 istasyona ulaştıracak. Böylece İncirli-Söğütlüçeşme arasındaki mesafe 40 dakikaya inecek.

TÜNEL 6,5 MİLYON YOLCUYU TAŞIYACAK
9 adet aktif raylı sisteme entegre edilecek ve Marmaray'a bağlanacak olan tünel, 6,5 milyon yolcu taşıyacak. Tünelin, Başakşehir-Bağcılar-Bakırköy, Yenikapı-Aksaray-Havalimanı, Kabataş-Bağcılar, Topkapı-Habipler, Mahmutbey-Mecidiyeköy, Yenikapı-Taksim-Hacıosman, Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe, Kadıköy-Kartal ve Marmaray- Banliyö ile bağlantısı olacak.

GÜZERGÂHLAR ARASI YOLCULUK SÜRESİ KISALIYOR
Üç Katlı Büyük İstanbul Tüneli ile;Sabiha Gökçen Havalimanı'na; Üsküdar'dan 44, Rumeli Hisarüstü, Kağıthane, Taksim ve Beşiktaş'tan 57, Hacıosman'dan 67 dakikada; Üçüncü Havalimanı'na; Mecidiyeköy'den 28, Beşiktaş'tan 34, Topkapı'dan 41, Kozyatağı'ndan 46, Kadıköy'den 49 dakikada;Atatürk Havalimanına; Mecidiyeköy'den 27, Hacıosman'dan 47, Üçüncü Havalimanı'ndan 55 dakikada;Otogar'a; Beşiktaş'tan 23, Altunizade'den 32, Üsküdar'dan 38, ve Kadıköy'den 43 dakikada;Mecidiyeköy'e; Kadıköy'den 25,Tuzla'dan 55, Habipler'den 59 dakikada;Üsküdar'a; Kağıthane'den 25, Başakşehir'den 58 dakikada gidebilecek.

KÜÇÜKSU GAYRETTEPE ARASI
Karayolu ve metro sisteminin olacağı tünel mevcut metro hatları ve karayollarıyla entegre edilecek. İncirli'den Sögütçeşme'ye yapılacak hızlı metro hattı bu dev tünelin içinden geçecek. Yeni metro hattının Kadıköy - Kartal- Yenikapı- Sarıyer metrolarıyla bağlantısı olacak. Mega tünelin TEM, E5 ve 3. köprüyle de karayolu bağlantısı olacak. Çapı 18.80 metre olacak tünelin deniz yüzeyindeki derinliği 110 metreyi bulacak. Tünelin 3 katlı kesiminin uzunluğu 6.5 km olacak.

2020'DE BİTİRİLECEK
Projenin tanıtım toplantısında konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu 5 yıl süre verdi. Davutoğlu projenin plananan bitirme tarihinin 2020 olduğunu söyledi.
(FOTOĞRAF)