Çorum’un Dodurga İlçesi’ne bağlı Dikenli Köyünde 3 ay önce başlatılan çilek üretimi, çiftçilerin yeni gözdesi oldu.
Üretilen çileğin tamamı organik olmak üzere 10 dönümlük bir alanda sadece hayvansal gübre ve su kullanılarak üretimi yapılan çilekte soğuk havanın etkili olması sonucu son hasat yapıldı.
Dodurga çevresinde çileğin en iyi yetiştirileceği alanlar arasında olduğu iddia edilen Dikenli köyünün bulunduğu bölgede 3 ay önce başlatılan organik çilek üretiminin startının verilmesinin ardından etkili olmaya başlayan soğuk havadan etkilenen çilekte mevsimin son hasadı ile üretime ara verildi.
Ceviz üretiminin ağırlıklı olduğu köyde ilk başlarda 5 çiftçiyle başlanan çilek ekimi için gelecek üretim sezonuna köy halkından çok sayıda çiftçinin üretime başlamak için hazırlık yaptıkları belirtildi. Aradan geçen kısa sürede çileğin cevize göre daha karlı olduğunu gören çiftçiler yönünü çileğe çevirdi.
10 DÖNÜM ARAZİDE 3 AYDA 5 BİN LİRALIK GELİR
Üretimi gerçekleştirilen çilek Dikenli Köyü’nde kısa sürede üreticilerin yüzünü güldürdü. Üreticiler, çileğin tarlada kilosu 5 liraya alıcı bulduğunu belirterek gerek fiyat gerekse de rekolte açısından memnun olduklarını dile getirdiler.
İlk başladıklarında çalışmalara umutsuzluk içinde başladıklarını ve deneme mahiyetinde ekim yaptıklarını belirten üreticiler, neticenin umduklarının üzerinde olduğunu ve gelecek sezona ekim alanlarını genişleteceklerini, köyden birçok kişiyi de çilek üretimi yapmaları için teşvik ettiklerini dile getirdiler.
Köyde çilek üretimine ilk başlayan çiftçilerden Sadık Gümüş, daha önce ceviz üretimi yaptığını, çilek üretimine ise yaklaşık 3 ay önce başladığını ve para kazanmaya başlamasının ardından yakın çevresini çilek üretimi yapmaları konusunda yönlendirmeye çalıştığını söyledi. Bölgede üretilen çileğin rengi ve tadının çok güzel olduğunu belirten Gümüş, "Tarlamızda çilek üretirken sadece Tavuk, Keçi, sığır gübresi ve su kullanıyoruz. Biz 5 üretici toplamda 10 dönüm bir ekim alanda 3 ay gibi kısa bir süre içinde yaklaşık olarak 5 bin lira değerinde çilek üretmişizdir. Yiyenlerin damağında hoş bir lezzet bırakıyor. Bu çalışmayı başlatarak bizleri çilek üretimi yapmaya teşvik eden İl Genel Meclisi Üyemiz Mehmet Tatlısu’ya ve bizlere her türlü desteği sağlayan İl Genel Meclisi Başkanımız Halil İbrahim Kaya’ya çok teşekkür ederiz” dedi.
ORGANİK ÇİLEĞE KADIN ELİ DEĞDİ
Üretim denemesine 3 önce umutsuzluk içinde başlayan Dikenlili çiftçilerin umudu haline gelen çilek üretimini gerçekleştiren üreticiler arasında yer alan tek kadın üretici olan Gülcan Gümüş, “ilk başlangıçta başarabileceğimi hiç ummuyordum. Fakat çalışmalara başlayıp ilk ürünü aldıktan sonra çilek üretiminin erkek işinden çok kadın işi olduğunu anladım ve korkulacak, umutsuzluğa kapılacak bir zorluğunun olmadığını gördüm. Çevremde bulunan bayan arkadaşlarıma çilek üretimi yapmaları konusunda sürekli telkinlerde bulunuyorum. “Gülcan bu işe başlamış ama başaramaz” diye çok söylediler, ona rağmen başardım ve organik kaliteli çilek ürettim. Zorluklar içinde ve umutsuz bir şekilde başladığım çilek üretimini artırmak için gelecek üretim sezonuna bir ekim alanı daha hazırlamayı planlıyorum” şeklinde konuştu.
UMUTSUZ BAŞLANGIÇ GEÇİM KAYNAĞINA DÖNÜŞTÜ
Başlangıçta zorluklar içinde çilek ekimi için hazırlıklarını yapan Dikenlili çiftçiler, yaşanan zorluklara rağmen pes etmediklerini inanç ve kararlılıkla olumsuzlukların üstesinden geldiklerini, kendine güvenin ve inancın başarıyı getirdiğini söylediler.
Üreticilerden Kemal Gümüş ve Salim Arslan amaçlarının kimyasal herhangi bir katkı maddesi vermeden tamamen doğal ortamda hayvansal gübre kullanılarak çilek olduğunu söylediler.
Başarıya odaklı inançla çalışmanın kendilerini yolda bırakmadığını söyleyen Salim Arslan “Yaz mevsiminin ortasında başlamamıza rağmen azimli çalışmamız neticesinde doğal yollarla kaliteli bir ürün aldık ve bunu halkımıza gönül rahatlığı içinde sunmaktan son derece mutluluk duyuyoruz. Biz bu işi başardık” şeklinde konuştu.