Muş’ta vatandaşların hazır giyime yönelmesi, terzicilik mesleğini neredeyse bitirme noktasına getirdi.
Muş’ta terzilerin günü birlik iş yaptığını ifade eden 41 yıllık terzi Salih Önder, şeker pancarına kotanın getirilmesi ve tütünün ise tamamen kaldırılmasının birçok mesleği bitirdiğini söyledi. Terzicilik mesleğinin eski önemini neredeyse tamamen yitirdiğini kaydeden Önder, “Eskiden üç günde diktiğimizi iki ayda dikemiyoruz. 15 gün oldu halen iş yapmış değiliz. Ölmeden sürünmek gibi bir durumdayız. Teknolojinin gelişmesinden çok geçim bizim mesleğimizi vurdu. Biz hazır değil ısmarlama iş yapıyoruz. Hazır alışveriş yapan insanlar kalkıp da ısmarlama çalışmasına zor talip olur” dedi.
“TERZİLERİN BOL KAZANCI TARİHTE KALDI”
Özellikle bölgede yaşanan olaylar ve koalisyonun oluşamamasının hemen hemen tüm esnafları ciddi anlamda etkilediğinin altını çizen Önder, “Terzicilik mesleği eskiden çok önemli ve ilgi görüyordu. O dönemde çiftçilikte gelir yüksekti, iş imkanı vardı. Eskiden tütün döneminde çiftçinin güvendiği bir kapı vardı. Bir de siyasi tutarsızlık da buna eklenince olan esnafa oluyor. Bölgede yaşanan olaylar vatandaşları ciddi bir şekilde olumsuz etkiliyor, bu da doğal olarak terzilere ve diğer mesleklere de yansıyor” diye konuştu.
Her bir terzinin yanında en az 3 ile 5 çırağın çalışıp mesleği öğrendiğini, şimdi ise günde en fazla 2 saat çalıştıklarını vurgulayan Önder, “Daha önce 4 ila 5 işçi bir yerde çalışıp yetiştiremiyorduk. Şimdi ise günde iki saat iş yapar diğer saatler yatıyoruz. Zaruri ihtiyaç olarak yapıyoruz. Eskiden geçim kaynağı iken şimdi ise günü birlik karın tokluğuna çalışıyoruz” şeklinde konuştu.