Türkiye’nin beyaz et sektöründeki lokomotif ili Balıkesir’de yüzlerce tavuk üreticisi, Soma Kömür İşletmeleri’nden almaları gereken kömür istihkakının kesilmesinden şikayetçi. Bu yıl yapılan uygulama ile kümesler için gerekli olan kömürün sadece yüzde 15’ini alabileceklerini öğrenen üreticiler, kömür işletmelerinin çimento fabrikalarına öncelik verdiğini, bunun da beyaz et sektörüne büyük darbe vuracağını öne sürdü.
Türkiye’de beyaz et sektörünün lideri ili olan Balıkesir’de, tavuk üreticileri kömür sorunu ile karşıya karşıya kaldı. Tavukların büyümesi ve yetişmesi için gerekli sıcak ortamı kömür ile sağlayan üreticiler, her yıl Soma Kömür İşletmeleri’nden kendilerine ait istihkakları aldıklarını, ancak bu yıl tavuk ve beyaz et sektörünü derinden etkileyecek kömür sorunuyla karşı karşıya kaldıklarını açıkladı. Yüzlerce tavuk üreticisinin bağlı olduğu Balıkesir Tavuk Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Duran, yaşanan kömür sıkıntısını doğrularken, konunun acilen çözüme kavuşması gerektiğini aktardı. Başkan Duran, "Tavukların yetişmesi ve ısınabilmesi için kümeslerde kömür yakıyoruz. Mecburen ’05-10 cinsi’ toz kömür kullanıyoruz. Bunu da 2005 yılından bu yana Soma Linyit İşletmeleri’nden para karşılığında alıyoruz. Bizim avantajımız, kömürün karışmamış olması, kalorisinin iyi olması. Geçen seneye kadar kömür ocaklarından ihtiyacımız olan kömürü alıyorduk. Kümes sahipleri olarak bizler, Tarım İl Müdürlüklerinden istihkak belgesi çıkartıyoruz. Kümesinde ne kadar kömüre ihtiyaç var, bu belirleniyor. Tarım müdürlükleri diyor ki örneğin, Karesi Tavukçuluk’un 6 bin 720 metrekare alanı var, bunun karşılığında bir yılda 400 ton kömür yakar. Biz de bu belge ile kömür işletmesine gidip, ücreti karşılığında kömürümüzü alıyorduk. Geçen yıldan bu yana, çimento fabrikalarının toz kömür yakmaya başlaması ile birlikte, Soma işletmesindeki yetkililer çimento fabrikalarına öncelik vereceklerini söylediler" şeklinde konuştu.
İHRACAT VERİLERİ DAHİ DEĞİŞECEK
Yaşanan kömür sorununun yol açabileceği durumları belirten Birlik Başkanı Mehmet Duran, "Geçen yıl bizim almamız gereken kömür ağırlığının yarısını bize verdiler. Özel sektörden aldığımız kömürlerin ise hem fiyatı pahalı, hem de bizim istediğimiz kalitede değil. Tarım il ve ilçe müdürlüklerinin kümesler için çıkarmış olduğu tonaj miktarını biz Soma’da bulunan kömür işletmelerinden istiyoruz. Bu sağlanmazsa, üretimde aksamalar olur. Bu aksama da beyaz et sektörüne yansır. Beyaz ete zam da gündeme gelebilir, üretici de zarar edecektir. Türkiye’nin önde gelen beyaz et şirketleri kendilerine hedef koyuyorlar. Biz yıllık 2 milyon ton üretim yapacağız, bunun yüzde 20’sini ihraç edeceğiz. Üreticinin kömür sorunu çözülmezse, beyaz et sektörü yıllık hedeflerinden sapacak, ihracat rakamları dahi değişecektir. Şu an Soma, ihtiyacımız olan kömürün ortalama yüzde 15’ini bize verebileceğini söylüyor. Bu kış şartlarında bu konunun acilen çözülmesi gerekiyor. Yaşanan her gecikme, ülkemizin yıllık ihracat hedeflerinden tutun, yıllık üretim rakamlarına kadar her şeyi etkileyecektir" dedi.
Türkiye Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği Derneği’nin (BESD-BİR) kömür sıkıntısına ilişkin bir dosya hazırladığı ve sorunu çözebilecek yetkililer ile görüşmeye başladığı kaydedildi.