Taylan YILDIRIM/İZMİR () - İZMİR'de milletvekili adayı olan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yeni açılan Başbakanlık Ofisi'nde Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan sonra ikinci basın toplantısını düzenledi. İzmir'i marka şehir yapmak için bir bakan gibi değil nefer gibi çalışacağını söyleyen Eroğlu, Körfez'in temizlenmesi konusunda da özel ekip kurduklarını, seçimlerden önce polemik konusu yapmamak için açıklamadıklarını ama her türlü yardıma hazır olduklarını söyledi.
Yaklaşan seçimler öncesinde kentteki çalışmalarını hızlandıran Orman ve Su İşleri bakanı Veysel Eroğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açılışını yaptığı Başbakanlık ofisinde, toplantı düzenledi. Binada ikinci basın toplantısını düzenleyen Bakan Eroğlu, 2019 yılına kadar hem kendi bakanlığının, hem de diğer bakanlıkların yapacağı projelere hakkında bilgi verdi. Bütün sektörlerde İzmir'i şaha kaldırıcaklarını söyleyen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Başbakan Ahmet Davutoğlu, İzmir'e ve Ege Bölgesi'ne özel bir önem veriyor. Çevre şehircilikte, sanatta, turizmde, gençlik sporda, sosyal politikalarda biz özellikle destan yazacağız. Önümüzdeki 5 yıl çok önemli olacak. 2019 yılına kadar 45 tane baraj gölet yapacağız. 53 tane inşa ediyoruz. 7 tane bal ormanı kuruyoruz. İzmir'e gıda üretiminde ihracat üssü haline getireceğiz. Bizim yapacağımız yatırımların ne zaman biteceği saatine kadar belli. Bayındır, Ödemiş, Kemalpaşa ilçelerinde barajlar yapacağız. Küçük Menderes, Bakırçay havzasını, Seferihisar tarafındaki toprakların tamamını sulayacağız. 45 adet baraj ve gölet inşa ediyoruz. İzmir'de su problemi büyüktü. Bütün bölgelerin su sıkıntılarını çözüyoruz. Şu anda İzmir'in gelecekteki su ihtiyacını karşılamak için en az 30 - 40 yıl sonrasının ihtiyaçlarını karşılanması için planlamaları yaptık. Büyük düşünmek budur" dedi.
AYAK BASMADIĞIMIZ YER YOK
İzmir'in 30 ilçesinde ayak basmadık yere bırakmadıklarını söyleyen Orman ve Su İşleri bakanı Veysel Eroğlu, “Yapılacak işler var. 30 ilçenin hepsi gelsin, hepsine kapımız açık. Hem karadan hem havadan dolaştık. Ormanları da kontrol ettik havadan. Çeşme'ye gittik. İzmir Türkiye'nin en büyük turizm bölgesi. Bizden istediler. İki baraj gerekiyordu. Bunlardan acil olanını Karareis Barajı. Bunlarının projesini tamamladık. Onun da bitiş tarihi belli. Çeşme'de, çeşmelerden membaa suyu akacak" dedi.
İZMİR ORGANİK TARIM MERKEZİ OLSUN
Dünyada gıda sektörünün çok önem kazandığını, organik gıdaya talebin arttığını anlatan Bakan Eroğlu şunları anlattı;
"İzmir'de organik tarım üretimini arttıracak bir anlayış getireceğiz. İzmir'i bu konuda lokomotif şehir haline getireceğiz. İzmir'de 2 milyar lira yani 2 katrilyon TL destek vereceğiz. Çiftçiye 5 yılda 2 milyar TL destek vereceğiz. Tıbbı ve aromatik ihracatı, 450 milyon dolardan 5 yılda 5 milyar dolara çıkarma hedeflerimiz var. Burada büyük bir gelir ve istihdam artışı olacak. Ayrıca yabani zeytinlerin olduğu alanları aşılayıp oradaki köylülere vereceğiz. 2 milyon adet fıstık çamı ile İzmir'de 30 milyon TL gelir getireceğiz. Balçova'da 200 dekar terapi ormanı kuruyoruz. Çocuklara özel bir orman kuracağız, sadece anne ve babalarıyla çocuklar girecek. Örnekköy Çocuk Ormanı'nı kurduk. Açılışını yapacağız. Çocuklarının oynayacağı ağaçlar, tırmanacağı her şey var. İki tane tabiat parkı kuruyoruz. Yakaköy tabiat parkını kuracağız."
ÇED'DE SÜREÇ TAMAMLANMAMIŞ
İzmir Büyükşehir beledisiyle seçimler öncesinde bir polemik yaşamak istemediğini, bunun için de Körfez temizliği konusundaki çalışmalar hakkında çok fazla açıklama yapmadıklarını anlatan Orman ve Su İşleri bakanı Veysel Eroğlu, yaptırdıkları ankette kent halkının yüzde 80'inin belediye hizmetlerinden memnun olmadığını açıkladı. Ardından kentle ilgili çalışmalar hakkında bilgi veren Orman ve Su İşleri bakanı Veysel Eroğlu, “Kentsel dönüşüm için TOKİ'nin hazırlığı yetişmedi. Emekliler, dar gelirliler kentsel dönüşümü isteyen kişiler için projeler yapacağız. Öyle yerler var ki yağmurda, fareler yılanlar ortaya çıkıyor. Çok uzak değil Bornova'nın hemen üst kısımlarına gidin bunları görürsünüz. İzmir'in marka şehir olması için muhteşem bir şehirleşmeye ihtiyacı var. Belediyeyle el birliği yapacak vatandaşı memnun ederek kentsel dönüşüm yapacağız. TOKİ de devreye gidecek. Körfezin temizliğinin takipçisi olacağız. Seçimlerden önce polemik olmasın diye kimseyi suçlamak istemiyoruz ama bunun takipçisi olacağız, desteği vereceğiz. Haliç'i temizleyen bir kişi olarak yapacağız. Bir bakan olarak değil bir nefer olarak çalışacağım. Büyükşehir belediyesine gerekli destekleri vererek bu problemi çözmek için elimizden geleni yapacağız" dedi.
Bakan Eroğlu, basın mensuplarının körfez içini gerekli olan ÇED raporuyla ilgili sorusu üzerine ise, bunun için gerekli sürecin devam ettiğini, bunu bakanlık yetkililerinin de anlattığını, hazırlığı süren bir şey için ÇED'in nasıl verileceğini söyledi. Bakan Eroğlu, yine soru üzerine Harmandalı çöplüğünün de büyük tehlike gösterdiğini, onun taşınması ya da yapılacak her türlü çalışma için orman arazisinin tahsisi dahil yardıma hazır olduklarını vurguladı.
Orman ve Su İşleri bakanı Veysel Eroğlu, konuşmasının sonunda ise, İzmir'i turizm alanında geliştirmek istediklerini, geçen yıl kente gelen 1 milyon 250 bin turisti, daha çok para harcayacak 10 milyon turiste çıkarmak için çalışacaklarını, ayrıca Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nı restore edeceklerini, bin yıldır tekne görmemiş Efes antik limanını canlandırmak için de talimat verdiklerini açıkladı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, konuşmasını ise, “Bizimi sözümüz noterden daha sağlamdır. Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır" sözüyle bitirdi.

FOTOĞRAFLI