Antalya’da onlarca farklı sektörden işletmenin yer aldığı marka cadde Kazım Özalp (Kapalı yol), farklı illerden gelen dondurma satıcılarının rant merkezi haline geldi. Dondurma tezgâhları yaz ayının gelmesiyle mantar gibi çoğalırken, söz konusu tezgâhlarda kayıt dışı faaliyet gösterildiğini söyleyen bölge esnafı tepkili.

‘SAYILARI ARTTI’

Yaklaşık 3 ay önce Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan düzenlemede dondurma tezgâhlarının toplandığını kaydeden esnaf, “Belediye çok doğru bir karar alarak kayıt dışı faaliyet gösteren tezgâhları kaldırmıştı. Ancak havaların ısınmasıyla birlikte o tezgâhlar yeniden kuruldu. Hatta sayıları da arttı” dedi.

Kontrolsüz olarak yapılan satışlarda hijyen kurallarının da ihlal edildiğini savunan esnaf, “Adamlar caddenin ortasına tezgah açmış. Ne suları var, ne sabunları. Ellerindeki dondurma kaşığı yere düşse yıkayacakları yer yok. Zaten tüm satışları da kayıt dışı çünkü yazar kasaları yok” diye konuştu. 

‘HAKSIZLIĞA DUR DEYİN’

Tezgahlardan dondurma satın alan yabancı turistlerin kandırıldığını iddia eden esnaf S.T., şöyle dedi:

“Gözümün önünde 2 İngiliz turiste külahı 20 liradan dondurma sattılar. Olaya müdahale etmeye çalıştım neredeyse ben suçlu çıkacaktım. Böyle olaylar her gün yaşanıyor. Birileri bu düzensizliğe dur desin.”

‘GEREKLİ BİLDİRİMİ YAPTIK’

Yaşananlarla ilgili çok sayıda şikâyet aldıklarını vurgulayan Kalekapısı Esnaflarını Güçlendirme ve Kalkındırma Derneği (KALEDER) Başkanı Hasan Kilit, “Herkes yasalara uymak zorunda. İşin içinde halk sağlığı varsa daha da dikkatli olmalıyız. Turiste külahı 20-50 liraya dondurma satarak bu iş olmaz. Biz ilgili birimleri bilgilendirdik” dedi.

Esnafın tepkisi ile ilgili araştırma yapan Hürriyet muhabiri ise şu bilgilere ulaştı:

Dondurma ve mısır tezgâhlarının büyük bölümünde yazar kasa bulunmuyor. Fiş talep eden müşteriye “Yazar kasamız arızalı” savunması yapılıyor. Israrcı müşteriye ise çevre esnaftan meşrubat veya döner fişi kesiliyor.

Kaynak:Hürriyet