ORDU (AA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, "Gerek üretim miktarı, gerekse kaliteye baktığımızda Gürcü fındığı Türk fındığına rakip olamaz" dedi. 

Soydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son dönemde "Avrupalı bazı sanayiciler Gürcü fındığına yöneldi" şeklinde haberlerin yer aldığını belirterek, "Üreticilerimiz bu tür haberlere inanmasın. Bu tür haberler tamamen üreticilerin moralini bozmaya yönelik haberlerdir" diye konuştu. 

Çıkan haberlerin ardından serbest piyasada fındık fiyatının 14 liradan 12-13 lira seviyelerine kadar gerilediğine dikkati çeken Soydan, "Bu düşüşün sebepleri arasında Gürcü fındığına yönelik haberler yer alıyor" ifadesini kullandı. 

"Avrupalı sanayiciler Gürcü fındığına yöneldi haberleri yayılarak piyasada panik havası yaratılıyor" diyen Soydan, "Burada istenilen üreticinin panikleyip ürününü bir an önce pazara indirmesidir. Bu tür haberlerde bazı kesimler tarafından özellikle çıkarılmaktadır. Üreticilerimizden talebimiz bu tür haberlere itibar etmemesidir" değerlendirmesinde bulundu. 

- "Gürcü fındığı Türk fındığına rakip olamaz"

Soydan, Gürcü fındığının kesinlikle Türk fındığına rakip olamayacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Gerek üretim miktarı, gerekse kaliteye baktığımızda Gürcü fındığı Türk fındığına rakip olamaz. Türkiye, dünya fındık üretiminin büyük bir bölümünü oluşturmaktadır. Bu açıdan baktığımızda Gürcü fındığının bize rakip olması söz konusu bile olamaz. Ayrıca kalite yönünden de Türk fındığına rakip olunması çok zor. Yıllardır 100'ün üzerinde ülke Türkiye'den fındık alıyor. Bu da Türk fındığının ne kadar kaliteli olduğunu ortaya koyuyor. Üreticilere çağrımız, ürünlerini depolarında bekletmeye devam etsinler. Önemli olan bu tür haberlerin ardından bahçelerine daha iyi bakım yapmayı da ihmal etmesinler."

Soydan, fındık fiyatının istenilen seviyeye çıkacağına inandıklarını; "oynanan oyunları", üreticilerin pazara fındık indirmeyerek bozacağını ifade etti.