Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mersin Turizm İşletmecileri Derneği (MERTİD) tarafından hazırlanan ve otellerin engelliler için düzenlenmesini içeren “Engelli Dostu Oteller Projesi” kapsamında, Mersin’de engelsiz hale getirilen otellere pirinç tabelaları verildi.

Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, engelli bireylerin sorunsuz bir şekilde tatil yapmalarını sağlamak adına gerçekleştirilen projeye Mersin genelinden pek çok otel işletmesi katılarak, otellerinde engellilerin de rahatça kalabilecekleri düzenlemeler yaptılar. Otellerde rampalar, asansörler, odalar, tuvaletler, balkonlar ve duş kabinleri engelli misafirlerin kullanımına uygun hale getirilerek, rahat bir ortamda konaklamaları sağlandı.

Otel girişlerine asılan pirinç tabelalar sayesinde engelli vatandaşlar, otellerin engelli kullanımına uygun olduğunu anlayabiliyor. Mersin genelinde birçok otel, engelsiz otel olma unvanını kazanırken, bazı seyahat acentaları da engelli müşterilerini düşünerek tasarladığı işletmeleri ile engelsiz işletme unvanı aldı.

Engelliler Dairesi Başkanlığı ekipleri tarafından otellerin ziyaret edilip tabelaların takdim edilmesi ile birlikte unvanlarını pekiştiren oteller ve işletmeler, engelli misafirlerini ağırlamayı bekliyor.

Projeye dahil olan bir otelin Genel Müdürü Murat Yaylacı, engellerin insanların zihninde olduğunu ve işletme olarak engelleri kaldırmak adına bu projeye katılmaktan onur duyduklarını söyledi. Yaylacı, “Türkiye’de turizm ve otelcilik sektöründe yapılanma ve fiziksel yatırım aşamasındaki en önemli faktörlerden birisi olan, ancak çoğu zaman göz ardı edilen engelli vatandaşlarımızı düşünerek hareket etmeye çalıştık. Engelsiz otel olabilmek sadece fiziksel anlamda yapılanmayı planlamaktan geçmiyor. Zihinleri de engelsiz olarak inşa etmek gerekiyor. Engelli vatandaşlarımızın kolay ulaşabileceği noktaları efektif ve proaktif hale getirdiğimiz andan itibaren engelsiz otel olma yolunda en önemli adım atılmış oluyor” dedi.

Büyükşehir Belediyesi’nin projesini duyduklarında engelli bireyler için düşünülmüş bu hizmeti takdir ettiklerini belirten Yaylacı, “Bu projede yer almak sadece bizim çabamız değil Büyükşehir Belediyemizin bizi projeye dahil etmesi ile gerçekleşen bir durum. Böyle bir projeye bizi dahil ettikleri için Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’a çok teşekkür ediyorum. Böyle duyarlı bir projeyi hayata geçirmek gerçekten engelli vatandaşlarımız için çok büyük bir hizmet” ifadelerini kullandı.

Mersin’in en eski otellerinden birinin Genel Müdürü Fethi Kavunoğlu ise Büyükşehir Belediyesi’nin projeyi kendilerine iletmesi ile hemen harekete geçtiklerini kaydetti. Böyle bir projede yer almaktan gurur duyduklarını ifade eden Kavunoğlu, engelli rampası, engelli odası gibi engelli bireylerin ihtiyaç duyacağı her ayrıntıyı düşünerek tüm eksikliklerini gidermeye çalıştıklarını dile getirdi. Kavunoğlu, “Diğer misafirlerimizin aldığı hizmetleri engelli misafirlerimizin de eksiksiz alması için uğraşıyoruz. Misafirlerimize karşı gösterdiğimiz eşit tutumu tam anlamıyla gerçekleştirebilmek için böyle bir hizmeti sunmamız gerekiyordu. Engelli Dostu Oteller çoğaldıkça dünyadan ve Türkiye’den Mersin’e gelmek isteyen misafirlerimizin özgürce ulaşabilecekleri ve evlerindeki rahat ortamı bulabilecekleri bir proje oldu” şeklinde konuştu.