Orman Bakanlığı, kilosu 3 bin 500 euro’yu bulan trüf mantarında önemli başarı hedefliyor. Normalde köpeklerle aranan bu lezzetli mantar türü için Karadeniz’de 220 dekarlık trüf ormanı oluşturulması hedefleniyor.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, bakanlığının 2017 bütçesini sundu. Türkiye’nin Meteoroloji çalışmalarında dünyanın ilk 7 ülkesi arasında girdiğini belirten Eroğlu, hava tahminlerinde yüzde 92’lik başarı hedeflendiğini ifade etti. 

ABD’ye Türk sistemi
Eroğlu, Türkiye’nin bal üretiminde 6. sıradan 2. sıraya çıktığını belirterek, “Salep seferberliğine başladık. Şu anda 400 bin ton yılda tıbbi aromatik bitki olan ürünleri hazırladık ve piyasası oluştu. Hedefimiz 2019’da 500 bin tona çıkmak ve 2023’e kadar da 5 milyar dolarlık ihracat yapmak. Şu anda 600 milyon dolarlık ihracat var” dedi.
Eroğlu, orman yangınlarıyla mücadelede dünyanın en ileri teknolojisinin Türkiye’de olduğunu anlattı. Gözetleme kulelerinde kameralı takip sistemleriyle çalışıldığına işaret eden Eroğlu, ABD’de Kaliforniya eyaletinin bu sistemi denemek için istediğini söyledi. Kameralı sistemin dumanı gördüğü anda en yakın işletme müdürlüğü, bölge müdürlüğü ve Ankara’ya bilgi verdiğini belirten Eroğlu, “En geç 15 dakika içinde yangın mahalline müdahale ediliyor. Yangınların sayısı arttı ama hızlı müdahale edildiği için yanan alan azaldı” diye konuştu. 
Eroğlu, 81 ilin tabiat turizmi master planı ve uygulama eylem planlarını tamamladıklarını bildirdi. Milletvekillerinden bu konuda kendi illeriyle ilgili görüş isteyen Eroğlu, bir vekilin “çevrecileri de çağırıyor musunuz” sorusu üzerine, “Herkes var. En iyi çevreci benim herhalde. Marjinal çevreciler derseniz, gelsinler başımız üzerinde yerleri var ama önce kitaplarımı okusunlar da -150 tane kitabı- ondan sonra” dedi.

2018’de tam 2450 hektar trüf ormanı
Bakanlık sunumuna göre içinde bulunduğumuz ay itibarıyla 1370 dekarlık trüf ormanı oluşturuldu. 2018 yılına kadar 2 bin 450 hektar trüf ormanına ulaşılması hedefleniyor. Trüf mantarı için Karadeniz bölgesinde de ayrı bir çalışma yürütülecek. Bu bölgede 220 dekar trüf ormanı oluşturulacak. Trüf mantarı özellikle Avrupa ülkelerinde sevilerek tüketiliyor.

KAYNAK: MİLLİYET