Zonguldak Maden ve Enerji Sanayicileri İşadamları Derneği(MESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Velioğlu, ÇATES ihalesinin maden havzasında kömür üreten işletme sahipleri için moral olduğunu söyledi.

Maden işletmecileri olarak yerli kömür üretiminin sürdürülebilir olması için yoğun mücadele verdiklerini belirten Velioğlu, “Zonguldak maden bölgesinde kömür üretiminin devam etmesi ve ekonominin canlanması adına bu ihale olumlu sonuçlanmıştır. Yerli kömür üretiminin devam etmesi açısından çok büyük moral oldu.” dedi. Bölgede 22 maden havzasında faaliyet gösteren 6 bin kişinin istihdam edildiği özel sektör, yılda yaklaşık 1 milyon ton kömür üretiyor. ÇATES’in özelleştirilmesi sürecinde bir araya gelen Zonguldak Maden Havzası’ndaki 22 saha sahibi, bir yıl önce Zonguldak Maden ve Enerji Sanayicileri İşadamları Derneği(MESİAD) adı altında ortak hareket etme kararı almıştı. Derneğin başkanlığını yapan Velioğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Velioğlu, yerli kömür üreticilerinin istihdam sağlamaya devam edebilmesi için ÇATES’in bölgede faaliyet gösteren bir şirketin elinde kalmasının önemine değindi.

Velioğlu, şunları söyledi: “Bizim için büyük moral oldu. Üzerimize serpilen ölü toprağını atmak için moral oldu diyebilirim. Artık bütün madenciler ve enerji sanayicileri olarak elbirliğiyle bölgemizin yeniden üretimde canlanması için mücadele edeceğiz. Maden işletmecileri olarak kenetlendik. Önce kömür, peşinden elektrik üretiminin sürdürülebilir hale gelecektir. Hayırlı olmasını diliyorum.”

EN YÜKSEK TEKLİFİ DEMİR MADENCİLİK VERDİ

Zonguldak’ın Kilimli ilçesine bağlı Çatalağzı beldesinde kurulu bulunan ÇATES ihalesinde en yüksek teklifi 351 milyon dolar ile Demir Madencilik verdi.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nda (ÖİB) düzenlenen ihaleye Demir Madencilik'in yanı sıra Elsan Elektrik, Alsim Alarko, Limak ve IC İçtaş teklif verdi.