GİRESUN (AA) - Fındık üreticisinin bu yıl ürününü bilinçli bir şekilde pazara ihtiyacı kadar indirdiği, bu durumun da fiyatları olumlu yönde etkileyeceği belirtildi.

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Fındık Komitesi Başkanı Mustafa Kankaya, gazetecilere yaptığı açıklamada, Giresun kalite tombul fındığın serbest piyasada 12,50 liradan alıcı bulduğunu söyledi.

Bunun haricinde kaliteli, randımanlı fındıkların müstahsilden 13 liraya da alındığını ifade eden Kankaya, buna rağmen piyasanın tam anlamıyla hareketlendiğini söylemenin mümkün olmadığını kaydetti.

Kankaya, piyasada şu an gurbetçi vatandaşların fındık satımı yaptığını dile getirerek, "Sadece fındık toplamak için memlekete gelen vatandaşlarımız şu an fındıklarını topluyor, yavaş yavaş onların sattığı fındıklar piyasaya geliyor. Diğer fındıklar da emanete geliyor" dedi.

- Piyasaya fındık akımı az

Piyasada çok büyük fındık akım olmadığını belirten Kankaya, "Piyasaya fındık az geldikçe fiyatların üst seviyeye tırmanacağına inanıyoruz. Hepimizin bildiği gibi serbest piyasada fındığın fiyatı arz ve talebe göre şekillenmektedir" ifadesini kullandı.

Kankaya, fındık konusunda artık hiç bir şeyin eskisi gibi olmadığını anlatarak, "Fındık eskiye nazaran değerli. Vatandaş da pazara ihtiyacı kadar getiriyor. Herkes ihtiyacı kadar getirip ihtiyacı kadar satıyor, bu da fiyatları olumlu yönde etkileyecektir diye düşünüyorum" diye konuştu.

Hava şartlarının son 3-5 gündür yağışlı olduğuna dikkati çeken Kankaya, "Bu da vatandaşın fındığını kurutmasına müsaade etmiyor, hava şartları biraz daha elverişli hale geldiği zaman piyasaya fındık akışı hızlanacaktır diye düşünüyorum" dedi.