24 Haziran seçimleri öncesinde yapılan vaatlerin ardı arkası kesilmezken, ‘Bedelli Askerlik’ haberi bekleyen binlerce kişiyi de bir heyecan sardı. Hükümetten bedelli askerlik açıklaması bekleyen binlerce vatandaşa henüz iyi bir haber gelmezken, konuyu Samsunlular nasıl değerlendirdi. Samsun Canlı Haber TV mikrofonlarını sokağa uzattı, “Bedelli askerlikle ilgili neler düşünüyorsunuz” dedi. İşte verilen cevaplar:

PARASI OLMAYAN GARİBAN İNSANLAR VAR
Sabahattin AKÇAY: Ben bu konuyu doğru değerlendirmiyorum. Parası olmayan gariban insanlar var. Parası olan için iyi fakat parası olmayan için hiç iyi bir durum değil. Özellikle de Türkiye’de askerliğin parayla yapılması bana hiç mantıklı gelmiyor. Bu adil bir karar değil. Türkiye’de her Türk vatandaşının vatani görevini yerine getirmesi gerekiyor. O yüzden bedelli askerliği getirmesinler. Eşit şartlar altında vatandaşlar bu görevi yerine getirsin.

NORMAL BİR VATAN EVLADINA YARAMIYOR Kİ
Cihan EKŞİ: Ben bu konuyu 2 şekilde değerlendireceğim. Birincisi bunun seçim arifesin de çıkması. İkincisi de bizim şu anda o kadar büyük çatışmalar içerisindeyiz ki, bu memleketin o kadar evladı var. Niye bedelli askerlik çıkıyor? Bedelli askerlik zaten normal bir vatan evladına yaramıyor ki. Hep benim paramla iş yapan, benim ödediğim vergilerle bankadan aldığı kredileri ödemeyen kişilerin çocuklarına yarıyor. Bedelli askerlik bizim ülkemiz ve vatandaşlarımız için geçerli bir şey değil. Fakat o adamlar için çok gerekli bir şey. Ben adil bir karar olduğunu düşünmüyorum. Zaten Türkiye’de profesyonel askerlik çıktı. O varken artık bedelli askerliğe gerek yok ki. 

BEDELLİ ASKERLİK HERKESE YÖNELİK OLMALI
Meryem YILMAZ: Devletimizin ön gördüğü her şeye onay vermiyoruz. Fakat parası olan kişi için iyi bir durum. Parası olmayan insanlar için ise iyi bir durum değil. Herkes ödeme yapabilir mi.. tabi ki insan evladını çok önemsiyor. Hiç kimse göndermek istemez. Bunun nedeni ise terör olaylarının çoğalması ve çocukların güvensiz bir ortamda olmasını kimsenin istememesi. Devletimiz koruma yapıyor, bundan eminiz. Fakat bedelli askerliğin herkese yönelik olmasını isteriz. Normal bir vatandaşın da bu ücreti ödeyebilme gücü olsa daha adil bir karar olur.

ADALET Mİ BU?
Müşerref KOÇALOĞLU: Ben bu kararı doğru bulmuyorum. Çünkü ülke bir savaş içinde. Orada gariban parası olmayan evlatlarımız var. Türkiye’nin her bölgesinde görev alıyor. Fakat durumu iyi ailelerin çocukları parayı verip askerlik yapmayacak. Adalet mi bu? O yüzden bu kararı gereksiz buluyorum. İnsanlar eşit şartlar altında yaşamalı. Parası olmayan insanlar askere gitmek zorunda ama parası olan askerlik yapmayacak. İnşallah böyle bir karar alınmaz.

ADİL BİR KARAR DEĞİL
Doğukan SAYAL: Bu konuyu hiçbir yönüyle değerlendirmiyorum. Benim abim şu an askerde ve çok zor şartlarda vatani görevini yapıyor. Askerlerimiz çok eziliyor. Öncelikle bununla ilgili çalışmalar yapılması gerekiyor. Zaten bu da adil bir karar değil. Parası olan var olmayan var. Bundan önce eksikleri tamamlasalar daha iyi olacak. Ben bunu desteklemiyorum. Çıkmasını da istemiyorum. Herkes vatani görevini yerine getirmeli.

ÜLKEMİZİN ASKERE İHTİYACI VAR
Mustafa KESKİN: Ülke için bir faydası varsa çıkabilir. Fakat şu an ülkemizin askere ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Askere ihtiyacım olduğu bu süreçte bedelli askerlik çıkmasın. Çünkü yurt dışına açıldı askerlerimiz, şu an Suriye’de. Çok tehlikeli bir süreçteyiz. Ben bedelli askerlik olayına tamamen karşıyım. Askerlik sadece devletin kasasına para girsin anlayışı bana yanlış geliyor. Biz Türk olarak Osmanlı’dan bu zamana kadar asker olarak doğduk büyüdük. Herkes bu askerlik sanatını ve duygusunu tatsın. 

BU BEDELİ ÖDEYEMEYENLER
Sabri AĞIRLAR: Ben bedelli askerliği yanlış buluyorum. Bu kadar şehidin verildiği bir ortamda, üstelik milletin aç ve zor bir durumda olduğu bir zamanda bu çok mantıksız. Şu an 17 milyon çocuk yatağına aç giriyor. Askerlik çağına gelmiş çocuklar bu bedeli ödeyemiyor. Askere gittiğinde de onlar şehit oluyor. Diğerleri de gidip 6 ay krallar gibi yaşıyor. Ondan sonra da onlardan fazla vatansever olmuyor. O yüzden ben bedelli askerliğe karşıyım. Tabi ki adamın bir işi ve ülke ekonomisine katkısı vardır. 12 ay askerlik ya da 6 ay askerlik onun ekonomisine zarar verecektir. Zaten bunları da saysak ülkede kaç kişi çıkacak. Orada şehit olanlar bedel ödeyemeyenler. 

HER TÜRK GENCİ VATANİ GÖREVİNİ YERİNE GETİRMELİ
MHP İlkadım İlçe Başkanı Yardımcısı Sertan DEMİRTAŞ: Her gencin askerlik yapması şart. Ben bedelli askerlik olayına katılmıyorum. Her 20 yaşına gelmiş kardeşlerimizin askerlik yapmasını istiyoruz. Bedelli askerlik sadece parası olan insanlar için geçerli. Parası olmayan kardeşlerimiz, bu kanundan yaralanamıyor. Bu da haksız ve eşit olmayan bir durum oluyor. O yüzden ben bedelli askerliğe karşıyım. Bu ülkede her Türk genci askerliğini yapıp vatani görevini yerine getirmeli.  

RÖPORTAJ: Havanur SUBAŞI- Atakan SAYAR