Türkiye Cumhuriyeti Milano Başkonsolosluğunda, 15 Temmuz darbe girişiminin birinci yıl dönümü ve Demokrasi ve Milli Birlik günü kapsamında etkinlikler düzenlendi.

Türkiye Cumhuriyeti Milano Başkonsolosluğunda, 15 Temmuz darbe girişiminin birinci yıl dönümü ve Demokrasi ve Milli Birlik günü kapsamında tören düzenlendi. Türkiye Cumhuriyeti Milano Başkonsolosu Hami Aksoy’un ev sahipliğinde, Milano ve çevre kentlerden çok sayıda vatandaşın katımıyla gerçekleşen tören, İstiklal Marşı’nın okunması ve ardından şehitler için saygı duruşu ile başladı.

Başkonsolos Hami Aksoy yaptığı konuşmada, 15 Temmuz gecesi Türk halkının demokrasi ve milli iradeye sahip çıktığının altını çizdi. Terör örgütü FETÖ hakkında vatandaşlara bilgiler veren Başkonsolos Aksoy, "Bunlar bizim Dışişleri Bakanlığı da dahil birçok kurumun içine sızdılar. FETÖ denen terör örgütü dünyada eşi benzeri görülmemiş bir suç örgütü aynı zamanda. Amaçları milli iradeyi yıkmak ve devleti ele geçirmek. Fakat Türk milleti buna izin vermedi. Kahraman Türk milleti buna bir dur dedi" ifadelerinde bulundu.

15 Temmuz gecesi telefonunun susmadığını belirten Başkonsolos, vatandaşların konsolosluk binasına gelme isteklerini kendisine ilettikleri belirterek, "Eminim Türkiye’de olsaydınız siz de sokakta olacaktınız. Belki şehit belki de gazi olacaktınız" şeklinde konuştu.

İtalya’nın 15 Temmuz darbe girişiminden sonra gerek zamanın Başbakanı Matteo Renzi gerekse Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni tarafından dayanışmalarının ifade etmesiyle hassasiyet gösterdiğini belirten Hami Aksoy sözlerine, "Biz de burada gerekli faaliyetleri sürdürüyoruz. Görüştüğümüz İtalyan makamlarına bu örgütün ne kadar tehlikeli olduğunu ve üzerlerinden gözlerini ayırmamaları gerektiğini defalarca söylüyoruz" diye devam etti.

15 Temmuz etkinliği daha sonra dua, Kuran-ı Kerim tilaveti ve sela okunması ile devam etti. STK yetkilileri ve söz almak isteyen vatandaşlar da darbe girişimi hakkında duygu ve düşüncelerini ifade ettiler.

İHA mikrofonlarına açıklamada bulunan Milano Başkonsolosu Hami Aksoy, "İtalyan basını ve vatandaşlarımızı bilgilendirdik. Geçen bir sene içinde neler yapıldığını, hükümetin ne gibi tedbirler aldığını anlattık" dedi ve törene Milano ve çevre kentlerden yoğun katılım nedeniyle duyduğu memnuniyeti dile getirdi.