TOKAT'ın Zile ilçesinde koruyucu aile olarak 2 yıl baktıkları 4 yaşındaki Ertan Eraslan'ı geri vermek zorunda kalan 45 yaşındaki Yurdakul ve 55 yaşındaki Ali Akbaş çifti, çocuğu evlat edinmek için açtığı davayı kazandı.
Zile ilçesinde tuhafiyecilik yapan 30 yıllık evli Yurdakul- Ali Akbaş çifti, uzun süre çocuklarının olmaması nedeniyle evlat edinme ve koruyucu aile olmaya karar verdi. Akbaş çifti 2013 yılında Tokat Aile Sosyal ve Politikalar İl Müdürlüğü'ne başvurdu. Müdürlük, ailenin başvurusunu 4 ay sonra kabul ederek, Turhal Yetiştirme Yurdu'nda kalan 4 kardeşten en küçüğü olan 2 yaşındaki Ertan Eraslan'ı koruyucu aile kapsamında çifte verdi. Akbaş çifti, çocuğu alarak Zile'deki evlerine getirerek mutlu bir hayat yaşamaya başladı.
ÖZ AİLESİ ÇOCUKLARINI GERİ İSTEDİ
Fakat Ertan Eraslan'ın Niksar ilçesine yaşayan öz ailesi Sebahattin ve Zehra Eraslan çifti, geçen yıl sonunda Aile Sosyal ve Politikalar İl Müdürlüğü'ne başvurarak 4 çocuğunu geri istedi. Bunun üzerine, Müdürlük yurtta kalan 3 kardeş ile birlikte Akbaş çiftinin koruyucu aile olduğu Ertan Eraslan'ı yeniden Niksar'da bulunan ailesine verdi. Ancak çiftin çocuklarına yeterli bakımı göstermediği gözlenince Ertan yeniden yurda alındı.
EVLAT EDİNMEK İSTEDİ
Bu duruma üzülen Akbaş çifti, Niksar'daki Eraslan çiftiyle telefonla görüşerek 2 yıl boyunca baktıkları Ertan Eraslan'ı evlat edinme istediklerini belirtti. Eraslan Ailesi'nin kabulü üzerine Akbaş Ailesi Ertan'ı evlat edinmek için Zile Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açtı. Açılan davada tedbir kararı istendi. Mahkeme tedbir kararında bunu dikkate alarak çocuğun koruyucu aileyi istediği ve psikolojisinin bozulmaması için dava sonuçlanıncaya kadar Akbaş çiftine verilmesini istedi. Fakat bu sırada Aile Sosyal ve Politikalar İl Müdürlüğü, Akbaş çiftinin çocuğun soy ismini değiştirmek istediği gerekçesiyle bu karara uymayarak Niksar'da ailesinin yanında bulunan küçük Ertan'ı tekrar alarak, adı açıklanmayan üçüncü bir aileye koruyucu aile kapsamında verdi. Fakat davanın ikinci duruşmasında mahkeme tedbiren çocuğu daha önce koruyucu aile olarak alan ve evlat edinme davası açan Akbaş çiftine teslimine karar verdi. Verilen karar sonrası küçük Ertan tedbiren yeniden Akbaş çiftine verildi. İsmi açıklanmayan diğer koruyucu aile tarafından adliyeye getirilen Ertan, yeniden Akbaş çiftine teslim edildi.
EVDE İNCELEME YAPILDI
Açılan dava sonrası minik Ertan'ı evlat edinmek isteyen Akbaş çiftinin evinde mahkeme kararıyla bir psikologun gidip sosyal inceleme raporu hazırlanması istendi. Bu doğrultuda psikolog Seda Çelik, aileye ziyaret ederek Akbaş çiftti ve minik Ertan ile görüştü. Yapılan görüşmeden ailenin özellikleri, ekonomik durumu, öğrenim durumu, sağlık durumu, ailenin sosyal yaşantısı ile rapor tutup sonuç bildirgesini açıkladı. Psikolog Çelik, raporunda "Ailenin ekonomik ve sosyal yönden refah düzeyinin iyi durumda olduğu, yaşanılan evin fiziksel ve hijyenik koşullarının iyi durumda olduğu, çocuğun bilişsel, duygusal ve sosyal gelişimini olumsuz yönden etkileyecek herhangi bir durum olmadığı tespit edilmiştir. Tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde veliler Sebahattin ve Zehra Eraslan müşterek çocukların bakım ve gözetiminde yetersiz kalmaktadır. Akbaş ailesini yanında çocuğun bakım ve gözetiminde yeterli imkanın sağlandığı, beslenme, barınma gibi temel ihtiyaçların karşılandığı, ebeveyn rollerinin uygun şekilde yerine getirildiği yaşadığı evin fiziksel ve hijyenik koşullarının çocuk için yeterli düzeyde olduğu gözlenmiştir. Çocuk Ertan Eraslan'ın bilişsel, duygusal, ruhsal ve sosyal menfaati düşünüldüğünde kendi anne ve babası olarak bildiği yaklaşık 2 senedir bakımını üstlenen ve hala yanlarında kaldığı Ali-Yurdakul Akbaş çiftine evlat olarak verilmesine uygun olduğunu kanısındayım" ifadelerine yer verdi. Davanın dünkü duruşmasında ise mahkeme hazırlanan sosyal inceleme raporunu göz önüne alarak minik Ertan'ın Akbaş ailesine evlatlık olarak verilmesine karar verdi.
'ERTAN GELİNCE ŞANSIMIZ DÖNDÜ'
Mahkemenin kararıyla büyük sevinç yaşayan Akbaş çiftinin, hazırlanan sosyal inceleme raporunda vermiş oldukları ifadeler dikkat çekti. Ali Akbaş, 30 senedir evli olduklarını bu süre içerisinde çocuklarının olmadığını söyleyerek, "Ertan'ın gelişiyle şansımız döndü" diyerek eşinin 5 aylık hamile olduğunu ve tüp bebek yöntemiyle ikiz bebek beklediklerini belirtti.

FOTOĞRAFLI