BURSA Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Adalı Hematoloji Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Fahir Özkalemkaş, kemik iliği (kök hücre) nakli yapılan bir hastanın iyileşmesi ve normal yaşamına dönmesi için belli bir tedavi sürecinin olması gerektiğini belirterek, "Hasta ve yakınlarına bu sürecin çok iyi anlatılması gerekiyor. Öyle film ya da dizilerdeki gibi hastanın ertesi gün taburcu edilmesi söz konusu olamaz" dedi.
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Hematoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fahir Özkalemkaş, kemik iliği nakli hakkında bilgiler verdi. Toplumda ilik nakli konusunda bilgi eksikliğinin bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Fahir Özkalemkaş, “Nakil işlemi karar, hazırlık, nakil ve sonrası izlem dönemi olmak üzere uzun bir süreçtir. Bunun hasta ve ailesine iyi bir şekilde zaman ayrılarak anlatılması çok önemlidir. Öyle filmlerde, dizilerdeki gibi nakil olup ertesi gün taburcu olunmamaktadır. Asıl izlem gereken nazik günler nakilden sonra başlamaktadır. Bu nedenle, izlemlerin düzenli yapılması yaşamsal önemdedir. Çok çeşitli sorunlarla karşılaşılan ilk 100 günün önemli olup, sonraki takiplerin de 1 ya da 2 yıl sürebileceği unutulmamalıdır. Hastalar her şey yolunda gittiği taktirde nakil sonrası birinci yılında iş hayatlarına, normal yaşamlarına dönebilmektedir" diye konuştu.
İLİK NAKLİ ÖNEMLİ BİR SEÇENEK
İlik naklinin hastalık tipine göre farklılık gösterebilen bir tedavi şekli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Özkalemkaş, “Kemik iliği nakli bazı hastalıklarda standart tedavi şeklidir, ilk seçenektir. Bazı kan hastalıklarında ise tedavinin belli döneminde yapılmaktadır. Hastalıkların tipine göre doku uyumlu kardeşten (allojenik nakil denilen) nakil türünde, sağlıklı ilik ile hastalık yok edildiğinde o hasta için kesin çare olmaktadır. Bir grubun da (kişinin kendinden yapılan nakillerde) hastalığı kökünden yok edemese de hastalıksız, ilaçsız, yıllar kazandırıp, yaşam kalitesini arttırmaktadır" diye konuştu.
İKİNCİ YAŞAM ŞANSI
Kemoterapiler sonrası nükseden hastalıklarda tam sağlığına kavuşturabilecek tek seçeneğin nakil olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Fahir Özkalemkaş, ölümcül olabilecek bir hastalıkta tekrar sağlığın yakalanmasının hastaların ifadeleriyle de ikinci bir yaşam şansı gibi algılandığının altını çizdi. Yüzde 60 ile 80 arasında bu şansın bulunmasının önemli bir tedavi seçeneği olduğunu da gösterdiğini belirten Prof.Dr. Özkalemkaş, iyi bir ekip çalışması, aile-hasta-hekim işbirliği ile bu zorlu sürecin başarı ile atlatılabildiğini sözlerine ekledi.

FOTOĞRAFLI