Azerbaycan’ın Tovuz kentinde bulunan ve ön cephede yerleşen askeri birlikte Çanakkale zaferinin 100. yıldönümü kutlandı.
Milletvekili Ganire Paşayeva’nın başkanlığını yaptığı Avrasya Uluslararası Araştırmalar Enstitüsü "Sosyal Birliği Tovuz’da ön cephede görev yapan asker ve subaylar için Çanakkale zaferinin 100. yıldönümü ve Nevruz Bayramı münasebetiyle etkinlikler ve konser programı düzenledi.
Programda “Avrasya Uluslararası Araştırmalar Enstitüsü” Derneği’nin başkanı, milletvekili Ganire Paşayeva, Tovuz İlçe Kaymakamlığı başkanı Tevfik Zeynalov, Türk Dünyasının efsane isimlerinden olan usta şair Cemal Safi ve yetenekli yeni nesil yazarı, ünlü radyo program sunucusu Mehmet Ercan katıldı. Programda konuşan milletvekili Ganire Paşayeva ön cephede askerlerimizle bir arada Çanakkale Zaferinin 100. yıldönümünü ve Nevruz bayramını kutlamak etmekten memnuniyetini ifade ederek, Azerbaycan ve Türkiye’nin “bir millet iki devlet” olduğunu ve askeri bölümde Azerbaycan asker ve askerleri ile birlikte kardeş Türkiye’den gelen misafirlerle Çanakkale zaferinin ve Nevruz bayramının kutlanmasından memnun olduğunu söyledi. Ganire Paşayeva, “Biz birlikte burada dedelerimizin yazdığı onurlu tarihin 100. yıldönümünü birlikte kutluyoruz” diyerek, gençleri Çanakkale Zaferi ile dünya tarihine imza atan dedelerimizin kahramanlık yolundan, kardeşlik duygusundan örnek almaya çağırdı.
Çanakkale zaferi ile ilgili geniş bir konuşma yapan milletvekili, ”Kardeş Türkiye ile beraber tüm Türk Müslüman coğrafyasının bayramıdır ve şehitlerimizi her zaman rahmet, gazilerimizi sevgiyle anıyoruz. Arzu ediyorum ki, gelecek yıl Çanakkale Zaferinin 101. yıldönümünü ve Nevruz bayramımızı, bu tür bayram etkinliklerimizi Cumhurbaşkanımızın Sayın İlham Aliyev’in yönetimi altında birlik ve beraberlik içinde işgalden yapacağımız Dağlık Karabağ’ımızda, Hankendi, Hocalı’da, Şuşa’da ve diğer o güzel topraklarımızda kutlayalım” dedi.
Milletvekili Ganire Paşayeva Türk Dünyasının efsane isimlerinden olan usta şair Cemal Safi ve yetenekli yeni nesil yazarı Mehmet Ercan Azerbaycan’ın asker ve subayları adına Azerbaycan askerinin askeri üniforma hediye ederek, “Değerli şairimiz Cemal Safinin Azerbaycan’a büyük sevdasını bir daha ‘Miracımız Karabağ’dır’ şiiri ile de gördük. Biz bu duyarlılığınız için teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.
Cemal Safi de Türkiye’deki tüm kardeş ve kız kardeşlerin selam, sevgi ve tebriklerini getirdiğini söyleyerek, ”Türkiye ve Türk halkı her zaman sizin yanınızda olup ve bundan sonra da olacaktır. İnşallah bu tür güzel görüş ve toplantıları Dağlık Karabağ’da da yaparız. Ben ön cepheyi koruyan sizin gibi değerli kardeşlerimle birlikte olmaktan çok mutluyum” dedi ve ona bu imkanı yaratan tedbirin düzenleyenlere teşekkür etti. Çanakkale zaferinden konuşan Cemal Safi gençlerimizin dedelerimizin kahramanlık yolunu öğrenmeye ve örnek almaya çağırdı.
Daha sonra askeri hizmette seçilen asker ve subaylara Ganire Paşayeva’nın başkanlığını yaptığı Avrasya Uluslararası Araştırmalar Enstitüsü tarafından hediyeler sunuldu. Hediyelerle beraber milletvekili Ganire Paşayeva asker ve subaylara Çanakkale zaferi ile ilgili kitaplar hediye etti.