Dünya Meteoroloji Örgütü (DMÖ), 2015'in muhtemelen en sıcak yıl olarak kayıtlara gireceğini duyurdu.
DMÖ'nün küresel hava değişikliği hakkında yayımladığı beş yıllık raporunda, dünyada iklim değişikliğinin El Nino ve insan kaynaklı küresel ısınmadan kaynaklandığı ifade edildi.

Raporda, iklim değişikliğinin sembolik sınırları aştığı ve ağır hava şartlarını tetiklediği uyarısı yapıldı.

BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısı düzenleyen DMÖ Genel Direktörü Michel Jarraud, "2015 muhtemelen en sıcak yıl olarak kayıtlara geçecek. Hava sıcaklığında bir santigratlık eşiğin aşılması ihtimal dahilinde. Bu da dünya için tamamen kötü bir haber" dedi.

Atmosferde sera etkisine neden olan gazların en yoğun seviyeye ulaştığını ifade eden Jarraud, bunun da küresel iklim durumunun tarihinin en kötü düzeyinde bulunmasının nedenlerinden biri olduğunu söyledi.

Jarraud, "İklim değişikliğine neden olan sera gazı salınımı kontrol altına alınabilir. Harekete geçmek için yeterli bilgiye sahibiz. Bizim seçeneğimiz varken gelecek nesillerin bir seçeneği yok" değerlendirmesinde bulundu.

"2016 DAHA SICAK OLACAK"

Jarraud, "Güçlü ve devamlı olarak artış gösteren El Nino olaylarına şahitlik ediyoruz. El Nino'nun küresel ısınma üzerindeki etkisinin 2016 yılında da devam etmesini bekliyoruz" dedi.

El Nino, yarattığı ısıtıcı etki nedeniyle kasırgalara, şiddetli yağışlara, taşkınlara, kuraklıklara, yangınlara ve tarımsal ürün kayıplarına yol açıyor, bunların sonucunda salgın hastalıklar artabiliyor ve çok sayıda ölüm yaşanabiliyor.

DMÖ, gelecek yılın bu yıldan daha sıcak olacağını tahmin ediyor.