Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2014 yılında başlattığı usta eğitimlerini 2015 yılında ülke geneline yaymaya hazırlanıyor.
2014 yılında başlatılan usta eğitimlerini değerlendiren Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Bakanlık tarafından başlatılan bu proje ile ülkemizde sağlıklı yapılaşmanın önemli unsurlarından biri olan yapı ustalarının eğitim almaları sağlanarak, Merkezi Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından belgeli kalifiye eleman haline geldiklerini dile getirdi. Bakan Güllüce, “Bu güne kadar 346 bin 58 yapı ustasına ilişkin düzenlenen geçici ustalık yetki belgesi sayısı dikkate alındığında, inşaat sektöründeki MYK belgelendirme oranının yüzde 2 civarında kaldığı, oldukça düşük olan belge sayılarının hızla artırılması gerektiği öngörüldüğünden ‘işinin ehli, aranılan elemanlar’ sloganıyla 10 yapı ustalığı branşında usta eğitimine yönelik pilot uygulamalar başlatıldı” dedi.
Bu kapsamda ilk olarak betonarme demirci ustalarına yönelik eğitimlerin Ankara’da verildiğini söyleyen Bakan Güllüce, 40 saatlik eğitime müteakip kursiyerlerin sınava tabi tutulduğunu ve başarılı yapı ustalarına Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yeterlilik belgesi verileceğini ifade etti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü’nün 2015 yılında yapacağı çalışmalara da değinen Bakan Güllüce, “2015 yılından başlayarak 2016 ve 2017 yılları da dâhil olmak üzere ülke genelinde 10 farklı bölgede ihtiyaç nedeniyle öncelik verilen 10 farklı yapı ustalığı branşında geçici ustalık belgesine sahip toplam 5 bin kişiye eğitim verilerek, mesleki yeterlilik belgesine sahip olmalarını hedefliyoruz” dedi.
Bakan Güllüce, güvenli yapılaşmanın birinci ve en önemli basamağı olan yapı ustalarının belgeli ve kalifiye eleman haline getirilmesini amaçlarken aynı zamanda farkındalık oluşturulması ve sektöre öncülük edilmesinin hedeflendiğini vurguladı.