MANİSA'nın Kula Toplum Sağlı Merkezi Başkanı Dr. Aslı Aybüke Ayyıldız, yaz mevsiminde baş ağrısı şikayetlerinde artış gözlendiğini, sıcak havanın tansiyonu yükselttiğini belirterek alınacak önlemleri sıralayıp dikkatli olunması konusunda vatandaşları uyardı.
Kula Toplum Sağlı Merkezi Başkanı Dr. Aslı Aybüke Ayyıldız, sıcak hava ve olumsuz etkileriyle ilgili açıklamalar yaptı. Yaz mevsiminde özellikle baş ağrısı şikayetlerinde artış gözlendiğini belirten Ayyıldız, "Kronik olarak baş ağrısı çeken kişiler çoğunlukla bu durumu fark edemezler. Oysa bilimsel çalışmalar sıcak havalarda damarlarımızın genişlediğini bununla beraber baş ağrısına neden olduğunu göstermektedir. Sıcak hava tansiyon yükselmesine neden olur. Bu durum özellikle yüksek tansiyon hastalarında tehlikeli durumlara sebep olabilir. Genelde yüksek tansiyon hastaları ensede oluşan ağrıdan şikayetçi olurlar. Yaz mevsiminde sıcaklar kadar etkili diğer neden ise lodostur. Lodos özellikle migreni tetikler" dedi.
AĞRI NEDENLERİ
İlaç kullanmadan baş ağrılarının basit önlemlerle büyük ölçüde azaltılabileceğini söyleyen Ayyıldız, "Bunun için ağrıya neden olabilecek durumlardan kaçınmak gerekir. Susuz kaldığımızda vücudumuzun biyoritmi bozulur. Vücudumuz yaz aylarında terleme nedeniyle diğer mevsimlerde olduğundan çok daha fazla su kaybeder. Aksi belirtilmedikçe su tüketimimizi artırmalıyız. Alkol vücuttaki su miktarını düşürerek baş ağrısına neden olur. Sıcak hava, güneş ışınlarının daha etkili olduğu 11.00- 16.00 saatleri arası mümkün olduğunca güneşe maruz kalmamalıyız. Başımızı kenarları geniş şapkalarla korumalı uygun güneş gözlüklerini tercih etmeliyiz. Klimaların bilinçsiz kullanımı baş ağrısına neden olmaktadır. Klimamızı doğru ve verimli kullanmaya özen göstermeliyiz. Klimanın üflediği soğuk hava ile direk temastan kaçınmalı ortamı serinletecek şekilde hava yönlendirmesini sağlamalıyız. Sıcak duşun etkisi her ne kadar rahatlatıcı gibi algılansa da özellikle sabahları alınan sıcak duş, düşük olan vücut ısısını aniden yükselterek kan basıncının artmasına neden olur. Bu tip baş ağrısı genelde duş sırasında hissedilmeye başlar. Kuaförde başınızı geriye doğru atarak kuvvetin boynunuzdaki sinirlere baskı yapmasına neden olursunuz. Sinirlere yapılan baskının neden olduğu bu ağrı, birkaç gün sonra hissedilir ve geçen zaman yüzünden nedeni tahmin edilmez. Saçları sıkı sıkıya toplamak kafa derisinin ve sinirlerin gerilimine neden olur. Bunun sonucunda baş ağrısı meydana gelir. Kaygı çeken, günlük olaylar yüzünden fazla düşünen, sürekli korkan ve mutsuz insanlarda migren tipi baş ağrıları daha sık gözlenmektedir. Uykusuzluk kişide sinirlilik mutsuzluk haline neden olur. Bu durum kişinin hormonal yapısını değiştirir. Bazen bütün güne yayılan baş ağrılarının tek nedeni uykusuzluktur. Sigara pek çok hastalık gibi baş ağrılarında önemli nedenlerinden biridir" dedi.

FOTOĞRAFLI