Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Köse: - "Çiçek fırtınası, mevsimleri yaz ve kış diye ayıran atalarımıza göre yaz mevsiminin başlangıcı sayılan Hıdırellez'in habercisidir. 1-2 gün sapmayla genelde bugünlerde rüzgarlar şiddetlenir. Hıdırellez ile birlikte yaz mevsiminin sıcak günleri yaşanmaya başlanacaktır"

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Meteoroloji  Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Köse, çiçek  fırtınasının, mevsimleri "yaz" ve "kış" olarak ayırdığına inanılan ve yazın  başlangıcı sayılan Hıdırellez'in hemen öncesine denk gelen 4-5 Mayıs'ta  yaşanmasının beklendiğini bildirdi.

Çiçek fırtınasının, ilkbaharla birlikte ağaçların yeşerdiği ve  çiçeklerin açtığı döneme denk geldiğini anlatan Köse, bugünlerde rüzgarın bir  miktar kuvvetlenebileceği uyarısında bulundu.

Köse, "Atalarımız, uzun yıllar boyunca yaptıkları gözlemlerle yılın  belli günleri ve zaman diliminde oluşan bu olayları tespit etmişler ve her birine  o fırtınayı çağrıştıracak isimler koymuşlardır. Çiçek fırtınası da bahar ayında  çiçekler açarken yaşanan kuvvetli rüzgarın adıdır." ifadelerini kullandı.

Isının düşük olduğu yüksek yerlerdeki çiçeklerin açmasının da bu  dönemde tamamlanacağını belirten Köse, şu değerlendirmede bulundu:

 "Bu mevsimde polenlerde yavaş yavaş bir artış gözlemliyoruz ancak  çiçek fırtınasından sonra özellikle havanın açtığı günlerde polenlerin daha fazla  gezindiğini göreceksiniz. Çiçek fırtınası, mevsimleri yaz ve kış diye ayıran  atalarımıza göre yaz mevsiminin başlangıcı sayılan Hıdırellez'in habercisidir.  1-2 gün sapmayla genelde bu günlerde rüzgarlar şiddetlenir. Hıdırellez ile  birlikte yaz mevsiminin sıcak günleri yaşanmaya başlanacaktır."

Çiçek fırtınasının peşine denk gelen Hıdırellez'in Türk dünyasında  bilinen mevsimlik bayramlardan biri olduğuna işaret eden Köse, 6 Mayıs'tan 4  Kasım'a kadar olan sürenin "Hızır Günleri" adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım'dan 5  Mayıs'a kadar olan sürenin ise "Kasım Günleri" adıyla kış mevsimini oluşturduğunu  aktardı.