Bursa’nın tarihi dokusu, kültürü ve mimarisi, BUSMEK kursiyerlerinin el emeği göz nuru ürünlerinde hayat buluyor.
En rağbet gören ürünlerden olan Yeşil Türbe çinileri BUSMEK kursiyerleri tarafından üretiliyor. Yeşil Cami ve türbe, Hacivat ve Karagöz, teleferik, Timsah Arena, kestane şekeri ve şehrin daha pek çok timsali çinilere işlenerek satış ofislerinde alıcıyla buluşuyor. Bursa’yı gezenlerin hediyelik eşya bulmakta zorlanmasına çözüm getiren BUSMEK, kurslarda kursiyerlerin ellerinden çıkan çini eserleri satışa sunuyor. Bursa figürlü ürünleri üreten kursiyerlerine gelir kapısı açan BUSMEK, bu sayede istihdama da katkı sağlıyor. Haftanın belirli günlerinde Emirsultan Kültür Merkezi’nde atölye çalışmaları gerçekleştiriliyor ve yeni ürünler üretiliyor. Çini öğretmenleri tarafından uzun dönem kurslara gelmiş olan kursiyerler arasında belirlenen kişiler çalışmalarını burada gerçekleştiriliyor.
Tecrübeli kursiyerlerden Fevziye Yılmaz (60), “BUSMEK’te 3 yıl yağlıboya, 1 yıl ebru, 1 yıl ev tekstili ve 2 yıl çini eğitimi aldım, halen de minyatür kurslarına geliyorum ve çini ihtisas grubuna devam ediyorum. 7 yıldır hemen hemen tüm kurslara katıldım” dedi.
Çalışma azmiyle örnek olan Yılmaz, “Büyükşehir Belediyesi’nin bu çalışması çok önemli. Gençler BUSMEK’e daha çok yönelmeli ve kendilerine meslekler edinmeliler. Ben burada günde 6-7 ürün çıkarıyorum. Hobi olarak yaptığım çalışmadan gelir kazanmak da çok güzel” şeklinde konuştu.
BUSMEK’te çini ve filografi kurslarına katılan Ayşe Acar (35) da, bilgisayar donanımı bölümü mezunu olduğunu söyleyerek, BUSMEK sayesinde ilk işine sahip olmanın mutluluğunu yaşadığını anlattı. Acar, “Emirsultan Kültür Merkezi’nde haftada 4 gün çalışmalara katılıyorum. Günde ortalama 3-4 tane ürün çıkarıyorum. Sabır işi olan çiniyi yapmak zamanla size zevk veriyor. Eğlenerek üretim imkanı sunan bu çalışma sayesinde ilk kez kendi paramı kazandım ve çok mutluyum” dedi.
Satış ofislerinin haricinde aynı zamanda sanal ortamda da satışı yapılan ürünler bir tıkla vatandaşların kapısına kadar geliyor. www.e-burfas.com adresinde BUSMEK’te üretilen atölye ürünleri ve kursiyerlerin ellerinden çıkan butik ürünler de mevcut...
Satış alanlarında çini objelerden ebru eşarplara, takılardan deri aksesuarlara kadar pek çok hediyelik eşya bulunuyor. Geniş ürün yelpazesi ile herkesin aradığını bulabileceği BUSMEK satış ofisleri; Merinos Kongre ve Kültür Merkezi Satış Ofisi, Emirsultan Kültür Merkezi, Davutkadı (Muallimzade) Kültür Merkezi, İncirli Kültür Merkezi ve BUSMEK Moda Evi’nde hizmet veriyor.