Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, başkent  Manila'da düzenlenen 50. Güney Doğu Asya Ülkeler Birliği (ASEAN) Dışişleri  Bakanları Toplantısı kapsamında düzenlenen basın toplantısında "İnsan hakları mı  canı cehenneme!" dedi. 
 
Ülkede bulunan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Filipinler Devlet  Başkanı Rodrigo Duterte ile bir araya geldi.
 
Yerel basındaki haberlere göre Duterte, görüşmenin ardından düzenlenen  basın toplantısında, ABD yönetiminin Kuzey Kore'nin nükleer programından  rahatsızlık duyduğunu bildiklerini belirterek, "Ben sizin Güney Doğu Asya'daki  mütevazı dostunuzum." dedi.
 
Görüşmeden önce insan hakları konusunun ele alınıp alınmayacağı  sorularını cevapsız bırakan Duterte, basın toplantısında bu konuda gelen bir soru  üzerine "İnsan hakları mı, canı cehenneme!" değerlendirmesinde bulundu.
 
Duterte sözlerini, "Polis ve askerler benim sorumluluğumda öldü.  Marawi'de şu anda devam eden çatışmalara uyuşturucudan başka ne sebep oldu? Bu  nedenle insan haklarını karıştırmayın." şeklinde sürdürdü.
 
Duterte'nin Tillerson'un yanı sıra Avustralya Dışişleri Bakanı Julie  Bishop, Şili, Kolombiya, Hindistan ve Avusturya'nın temsilcileri ile görüştüğü  kaydedildi.
 
Tillerson, görüşmeden önce yaptığı açıklamada ülkesinin Filipinler'e,  Marawi'yi kuşatan Maute militanlarıyla mücadele için eğitim, keşif ve istihbarat  desteği verdiğini söylemişti.
 
Filipinler'in "daha önce hiç kimsenin baş etmek zorunda kalmadığı bir  yolla savaşan düşmana" karşı mücadelesine destek olacaklarını kaydeden Tillerson,  "Durumu kontrol altına almaya başladıklarını düşünüyoruz." demişti.
 
Filipinler Devlet Başkanı Duterte'nin binlerce şüphelinin  öldürülmesine yol açan uyuşturucuyla mücadelesini eleştiren insan hakları  gruplarının, ABD Başkanı Donald Trump'ın da Duterte ile sıkı bağlar kurma  istekliliğini eleştirmesine atıfta bulunan Tillerson, ABD'nin Filipinler'in  militanlarla mücadelesine yardımında herhangi bir çelişki olmadığını dile  getirmişti.
 
Bu arada Filipinler Devlet Başkanlığı Sözcüsü Ernesto Abella da  yaptığı açıklamada,  görüşmede, insan hakları, küresel terörizm tehdidi, ekonomik  iş birlikleri, Maravi'nin güvenliği gibi konuların masaya yatırılacağını, insan  haklarıyla ilgili endişeler varsa veya olursa bunlara değinmekten memnuniyet  duyacaklarını, yabancı hükümetlerle özellikle Batı demokrasileri ile yapılan  görüşmelerde ve kurulan bağlarda bu konunun her zaman gündemlerinde olduğuna  dikkati çekmişti.
 
Filipinler ordusu, 23 Mayıs'ta Mindanao'nun Marawi kentinde,  Washington yönetiminin, başına 5 milyon dolar ödül koyduğu İsnilon Hapilon'a  operasyon düzenlemiş, çıkan çatışmalarda DEAŞ ile bağlantılı Maute örgütü  militanları Marawi'yi kuşatmıştı.
 
Duterte, 23 Mayıs'ta Marawi'de "kalkışma olduğu" gerekçesiyle  anayasanın kendisine verdiği yetkiye dayanarak eyalette 60 günlük sıkıyönetim  ilan etmişti.
 
Marawi'de iki aydan uzun süredir devam eden çatışmalar ve  operasyonlarda 491 militanın öldürüldüğü, 114 asker ve 45 sivilin hayatını  kaybettiği belirtiliyor.
 
Ülkede adam kaçırma ve bombalı saldırı eylemleri düzenleyen  Abdullah-Ömer Maute kardeşler tarafından 2012'de kurulan Maute örgütü, Nisan  2015'te terör örgütü DEAŞ'a bağlılığını ilan etmişti.

Kaynak:Gazetevatan