Hizbullah ile Heyet Tahrir Şam arasında yapılan ateşkesin ardından Arsal’dan yola çıkan ilk mülteci gruplar İdlib’e ulaştı.

Lübnan-Suriye sınırında Hizbullah ile Heyet Tahrir Şam militan grubu arasında yapılan ateşkesin ardından, Arsal’daki Suriyeli mültecilerin yanı sıra Heyet Tahrir Şam üyelerinin ailelerinden oluşan 7 bin 500 kişiyi taşıyan otobüs kafilesi muhalifler tarafından kontrol edilen Suriye’nin kuzeyindeki İdlib kırsalına ulaştı. Heyet Tahrir Şam militanları tarafından serbest bırakılan 5 Hizbullah üyesi ise Lübnan’ın Kaa şehrine vardı.

Lübnan sınırı yakınında yaşayan Suriyeliler, Mart 2011’de patlak veren iç savaşın ardından Suriye’nin Lübnan’la olan kuzey sınırındaki Arsal kasabasına sığınmıştı. Bölgedeki kamplara yerleşen çok sayıda Suriyelinin Esad rejimi ve müttefiki Hizbullah’ın saldırılarına maruz kalmasının ardından, Heyet Tahrir Şam bünyesindeki bazı militan gruplar bölgede örgütlenmişti.

Hizbullah ve Heyet Tahrir Şam arasında yaklaşık 1 aydır süren yoğun çatışmalardan sonra, grubun İdlib iline çekilmesi şartıyla 27 Temmuz’da ateşkes sağlanmıştı.