Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fransa'nın,  demokrasi ve özgürlükler konusunda bazı ülkelerden farklı olduğunu gösterdiğini  söyledi. 

Çavuşoğlu, AK Parti Konyaaltı Teşkilatının Antalya Kültür Merkezinde  düzenlediği programda, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, muhtarlar ve iş  adamlarıyla bir araya geldi.

Burada konuşan Bakan Çavuşoğlu, toplantıya gelmeden önce Fransa  Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault ile telefonda görüştüğünü açıkladı. Ayrault  hakkında "dostum" deyince bazı reaksiyonlar aldığını ifade eden Çavuşoğlu,  "Bunlara dost denmez' diye reaksiyonlar alıyorum ama ben yine de diyeceğim.  Jean-Marc bu süreçte farklı olduğunu da gösterdi. Jean-Marc ve Fransa, demokrasi  ve özgürlükler konusunda bazı ülkelerden farklı olduğunu gösterdi." dedi.

Macaristan Dışişleri Bakanı'nın da "Bizim de özellikle Romanya ve  diğer ülkelerde çok sayıda Macar vatandaşımız var, seçim zamanları biz de gidip  kampanya yapıyoruz. Dolayısıyla Türklerin de Avrupa'da kampanya yapması son  derece normal." dediğini belirten Çavuşoğlu, Antalya'da da çok fazla Rus  bulunduğunu, seçim döneminde Rus adayların gelip Antalya'da kampanya  yapabileceklerini kaydetti.

Çavuşoğlu, çok kültür, çok etnik yapılı bir Avrupa bulunduğuna,  Avrupa'ya başka ülkelerden gelen vatandaşların kendi ülkesiyle de bağını  koparmadığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"O yüzden bunlar Avrupa'nın zenginliğidir, bunu yok edemezsiniz. Bugün  İslam Avrupa'nın bir gerçeğidir, keza diğer dinler de Avrupa'nın bir gerçeğidir.  Farklı etnik yapılardan, farklı ülkelerden insanlar gelip yaşıyor. Tüm dünyada da  öyle. Bugün gidin Kanada'ya Ukraynalı var, Antalya'da da öyle. Türkler de her  yerde var. Farklı ülkelerden geliyorlar, konut alıyorlar, biz onlara vatandaşlık  veriyoruz, oturma izni veriyoruz. Bir de Anadolu'nun insanları var, Ermenisi var,  Rum'u var, Musevi'si var, Süryani'si, Alevi'si var, Sünni'si var, Kafkaslar'dan  gelenler var, Arap var. Hepsi bizim zenginliğimiz. Öyle görürsen sorun yok ama  'Benden olmayan yaşamasın' dersen, bugünkü Avrupa'daki hastalığa sen de  yakalanırsın. Avrupa'daki hastalık bu, 'Benden olmayan herkes yok olsun, göçmen  yok olsun, Müslüman defolsun, Musevi fırsat bulursa yakılsın. Kara olursa  Afrika'ya gitsin. Oradan gelmesin, buradan gelmesin.' Böyle olmaz, bu insani  değil. Bu, Avrupa'yı felakete götürür, kavgalar kargaşalar olur. Yok  edemeyeceğine göre ne yapacaksın, kazan kurup insanları tekrar yakacak mısın?  Nereye gidiyor Avrupa? Ciddi ciddi endişeleniyorum."

Cumhurbaşkanlığı sistemi

Yeni cumhurbaşkanlığı sistemiyle ilgili bilgi veren Bakan Çavuşoğlu,  şu an yürürlükte olan sistemde cumhurbaşkanı ve başbakanın benzer yetkilere sahip  olmasının geçmiş yıllarda birçok soruna sebep olduğunu dile getirdi.

Çavuşoğlu, demokrasilerde sistemin net olması, karmaşık olmaması  gerektiğini ifade ederek, geçmişte cumhurbaşkanı ve başbakanlar arasında yaşanan  sorunlara değindi.

Ülkelerin geleceğinin şahıslara bağlı olmaması gerektiğini, sistemin  sağlam ve güçlü olması gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Güçler ayrılığını iyi  tesis edeceksin, kimse birbirine keyfi davranmayacak, herkes işini yapacak. Yargı  bağımsız olacak. Bu sistemle yargıyı güçlendiriyoruz, bağımsız ve tarafsız  yapıyoruz." dedi.

Çavuşoğlu, bugün 18 maddelik anayasa paketini okumayan birçok kişi  bulunduğunu, herkesten değişiklikleri okumalarını ve iyi yorumlamalarını istedi.

Türkiye'yi sevmeyen terör örgütlerinin ve bazı ülkelerin "hayır" için  çalıştığını kaydeden Çavuşoğlu, "hayır" diyen MHP'lilere seslenerek, "Beni üzen  şu, Türkiye için böylesine hayati bir dönemde kişisel hislerle, duygularla  'hayır' demek isteyenler var. Ahmet'e kızmış, bana kızmış, il başkanını sevmemiş  'Ben hayır vereceğim' diyor. Bu nefis meselesi mi? Menderes Türel'e, bana bir  kızgınlığın varsa yakama yapış, hesap sor ama Türkiye meselesi bu. Bunu MHP'li  olup da şu anda 'hayır' kampanyası yapan bazı kardeşlerime söylüyorum. Neden  hayır diyorsun? 'Efendim partiyi ele geçiremedim, Bahçeli'ye de kinim var. Hayır  çıkarsa parti zayıflar, ben de partinin başına geçerim.' Nerede kaldı ülkücülük,  nasıl oluyor da parti içindeki hesap yüzünden dağdaki hainlerle aynı safta olabiliyorsunuz. Böyle milliyetçilik olmaz." dedi.

Çavuşoğlu, "evet" diyen sanatçılara, sporculara hakaret edildiğini,  aşağılandığını dile getirerek, "Bu millet öyle bir millet ki sandık önüne geldiği  zaman sandığa oyunu basar, tokadı da basar. Milletin tokadı sandıktan çıkar. O  yurt dışında, Türkiye'deki referandumda taraf tutanlara da dağdaki hainlere de  mesaj gider. Biz sizlere çok güveniyoruz." diye konuştu.